Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allmännyttan: Avskaffa rätten till bostadsbyten

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Utan en fungerande bostadsmarknad får vi ingen fungerande integration. Det skriver åtta representanter för allmännyttan som presenterar sju förslag på Dagens Nyheters debattsida. 

”Den svarta bostadsmarknaden frodas och göder organiserad brottslighet. Trångboddhet och segregation ökar”, skriver representanterna. 

De åtta representanterna för allmännyttan har skrivit en debattartikel som publiceras på dagens DN Debatt. De en lägenhet i Malmö där 45 personer är skrivna – och betonar att det inte rör sig om en rekordsiffra i sammanhanget. 

LÄS MER: Liberalerna vill skrota nya amorteringskravet

Vill sätta tak för antal boenden per lägenhet

Personerna som är skrivna i lägenheten har sannolikt en otrygg boendesituation, vilket gör att människor får svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och integreras i samhället. 

För att komma till rätta med problemen lyfter artikelförfattarna fram sju punkter med förslag på åtgärder. 

Bland annat att sätta ett tak för antal boende per lägenhet. 

De vill även avskaffa eller kraftigt begränsa bytesmöjligheterna – efter den största delen av svarthandeln då kulle försvinna, enligt undertecknarna. De vill också kriminalisera köp av hyreskontrakt samt sänka eller helt ta bort inkomstkravet för att hyra en lägenhet. 

LÄS MER: Sveriges dyraste våning reas ut – sänks 7 miljoner

Vill ta bort inkomstkravet för att få hyra

”Den som har gott om pengar, kontakter eller köpoäng kan enkelt få en egen bostad. Den som har låga inkomster, saknar kontaktnät och är ny i bostadskön hänvisas i hög grad till otrygga andrahandsboenden." skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

Ett av förslagen är också att pröva lottning som ett alternativ till kösystem, vilket enligt skribenterna skulle kunna bidra till en ökad integration. 

Det förslås även att man sänker, eller helt tar bort, inkomstkravet för att få hyra lägenhet och att försörjningsstöd ska accepteras som inkomst och att man bygger mer ny och mer blandad bebyggelse, exempelvis i miljonprogram från 60- och 70-talen.  

 

LÄS OCKSÅ: Bostadsköpare backar ur avtal – får pengar tillbaka 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!