Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Allmännyttan: Avskaffa rätten till bostadsbyten

Publicerad
Uppdaterad

Utan en fungerande bostadsmarknad får vi ingen fungerande integration. Det skriver åtta representanter för allmännyttan som presenterar sju förslag på Dagens Nyheters debattsida. 

”Den svarta bostadsmarknaden frodas och göder organiserad brottslighet. Trångboddhet och segregation ökar”, skriver representanterna. 

De åtta representanterna för allmännyttan har skrivit en debattartikel som publiceras på dagens DN Debatt. De en lägenhet i Malmö där 45 personer är skrivna – och betonar att det inte rör sig om en rekordsiffra i sammanhanget. 

LÄS MER: Liberalerna vill skrota nya amorteringskravet

Vill sätta tak för antal boenden per lägenhet

Personerna som är skrivna i lägenheten har sannolikt en otrygg boendesituation, vilket gör att människor får svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och integreras i samhället. 

För att komma till rätta med problemen lyfter artikelförfattarna fram sju punkter med förslag på åtgärder. 

Bland annat att sätta ett tak för antal boende per lägenhet. 

De vill även avskaffa eller kraftigt begränsa bytesmöjligheterna – efter den största delen av svarthandeln då kulle försvinna, enligt undertecknarna. De vill också kriminalisera köp av hyreskontrakt samt sänka eller helt ta bort inkomstkravet för att hyra en lägenhet. 

LÄS MER: Sveriges dyraste våning reas ut – sänks 7 miljoner

Vill ta bort inkomstkravet för att få hyra

”Den som har gott om pengar, kontakter eller köpoäng kan enkelt få en egen bostad. Den som har låga inkomster, saknar kontaktnät och är ny i bostadskön hänvisas i hög grad till otrygga andrahandsboenden." skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

Ett av förslagen är också att pröva lottning som ett alternativ till kösystem, vilket enligt skribenterna skulle kunna bidra till en ökad integration. 

Det förslås även att man sänker, eller helt tar bort, inkomstkravet för att få hyra lägenhet och att försörjningsstöd ska accepteras som inkomst och att man bygger mer ny och mer blandad bebyggelse, exempelvis i miljonprogram från 60- och 70-talen.  

 

LÄS OCKSÅ: Bostadsköpare backar ur avtal – får pengar tillbaka 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen