Ann-Marie Begler, Försäkringskassans generaldirektör, fick i fredags sparken av regeringen. Foto: BERTIL ERICSON / TTAnn-Marie Begler, Försäkringskassans generaldirektör, fick i fredags sparken av regeringen. Foto: BERTIL ERICSON / TT
Ann-Marie Begler, Försäkringskassans generaldirektör, fick i fredags sparken av regeringen. Foto: BERTIL ERICSON / TT
Regeringen väntas, enligt Svenska Dagbladet, under fredagen meddela att Ann-Marie Begler omplaceras. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURESRegeringen väntas, enligt Svenska Dagbladet, under fredagen meddela att Ann-Marie Begler omplaceras. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Regeringen väntas, enligt Svenska Dagbladet, under fredagen meddela att Ann-Marie Begler omplaceras. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Ingemar Hansson fick sparken som Skatteverkets generaldirektör i februari 2017. Detta för att han lät en kollega ringa och varna en vän om den pågående granskningen av "Panamadokumenten", samt för att han hjälpt sin särbo i en pågående fakturatvist. Foto: JONAS LINDKVIST / DN / TT /Ingemar Hansson fick sparken som Skatteverkets generaldirektör i februari 2017. Detta för att han lät en kollega ringa och varna en vän om den pågående granskningen av "Panamadokumenten", samt för att han hjälpt sin särbo i en pågående fakturatvist. Foto: JONAS LINDKVIST / DN / TT /
Ingemar Hansson fick sparken som Skatteverkets generaldirektör i februari 2017. Detta för att han lät en kollega ringa och varna en vän om den pågående granskningen av "Panamadokumenten", samt för att han hjälpt sin särbo i en pågående fakturatvist.  Foto: JONAS LINDKVIST / DN / TT /
Maria Ågren fick sparken som Transportstyrelsens generaldirektör i samband med den uppmärksammade it-skandalen. Foto: REGERINGENMaria Ågren fick sparken som Transportstyrelsens generaldirektör i samband med den uppmärksammade it-skandalen. Foto: REGERINGEN
Maria Ågren fick sparken som Transportstyrelsens generaldirektör i samband med den uppmärksammade it-skandalen.  Foto: REGERINGEN
Dan Eliasson petades som rikspolischef i februari i år och fick i stället bli generaldirektör för MSB. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENDan Eliasson petades som rikspolischef i februari i år och fick i stället bli generaldirektör för MSB. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Dan Eliasson petades som rikspolischef i februari i år och fick i stället bli generaldirektör för MSB.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sparkade direktören: "...nu blåser de politiska vindarna"

Publicerad
Uppdaterad

Ann-Marie Begler petades på fredagen som generaldirektör för Försäkringskassan. 

På myndighetens intranät har hon nu lagt upp en film som Expressen tagit del av. I filmen säger hon att hon sparkats på grund av att det är valtider. 

– Den kritik som finns mot Försäkringskassan är grundlös, säger hon i den interna filmen. 

Ann-Marie Begler kom till Försäkringskassan sommaren 2015, innan dess var hon varit generaldirektör för Skolinspektionen.

På fredagsmorgonen rapporterade Svenska Dagbladet att Begler fått sparken. 

I en film som lagts ut på Försäkringskassans intranät, som Expressen tagit del av, tar Ann-Marie Begler avsked till personalen: 

"Det finns kritik mot Försäkringskassan, det kommer alltid finnas kritik mot Försäkringskassan, det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag personligen nu fått erfara" säger hon i filmen. 

Hon fortsätter: 

"Men jag känner mig väldigt trygg i att den kritik som finns mot Försäkringskassan faktiskt är ganska grundlös"

Enligt en källa till Expressen sade Ann-Marie Begler till personalen så sent som i julas, i samband med en julfest, att regeringen var mycket nöjd med deras arbete eftersom sjuktalen sjönk. 

LÄS OCKSÅ: Revisorn backar Ann-Marie Begler – sågar regeringen 

I filmen, som lades ut strax efter klockan 13 på fredagen, säger Begler att hon inte vet vad hon ska göra nu. 

"Vad jag ska göra i framtiden är oklart, vill bara önska väldigt mycket lycka till i det nya arbetet". 

Bland medarbetarnas kommentarer under filmen går att läsa: "Jag har fortfarande stort förtroende för dig och din styrning", "stort tack för en fin tid" och "du är en GD som förstod FK:s uppdrag och stod upp för det för dess anställda"

Begler är den andra generaldirektören för en av landets största myndigheter som får lämna sin post under mandatperioden – den första var Dan Eliasson, som fick lämna Polismyndigheten för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.  

Socialminister Annika Strandhäll under fredagens pressträff.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

På en presskonferens på fredagseftermiddagen bekräftade socialministern Annika Strandhäll att Ann-Marie Begler får lämna Försäkringskassan. Enligt henne har Ann-Marie Begler genomfört det uppdrag hon fick av regeringen när hon tillträdde på ett bra sätt – att få kontroll över sjuktalen och att öka kvaliteten i handläggningen – men hon berättar inte om Begler själv ville sluta eller ej.  

Tvärtom säger Strandhäll senare att regeringen ville se ett nytt ledarskap. 

– Det uppdrag hon fick för tre år sedan har hon utfört väl och hon har hanterat de utmaningar som mött henne. Men vi är också på det klara från regeringens sida att vi behöver något annat inför framtiden, säger Annika Strandhäll på presskonferensen.  

Har misslyckats med ena uppgiften 

Strandhäll påpekar att Försäkringskassan har två centrala uppgifter – där den ena är att ge stöd till sjuka individer stöd. Enligt socialministern har Försäkringskassan lyckats väl med att få ner sjuktalen, men mindre bra med att ge stöd till sjuka individer.  

– Nu behöver balansen mellan Försäkringskassans dubbla uppdrag bli betydligt bättre. Stödet till individen att komma åter till hälsa och arbete behöver stärkas och vi har också ett ansvar för att människor ska kunna känna en tydlig trygghet när man tar del av sjukförsäkringen och inte uppleva att man kommer i kläm mellan olika aktörer eller myndigheter, säger Annika Strandhäll.   

Ny tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan blir Maria Hemström-Hemmingsson.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ny tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan blir Maria Hemström-Hemmingsson, som närmast kommer ifrån Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. 

Därtill ska Försäkringskassan få en överdirektör – en befattning som inte finns i dag. Vem det blir är ännu oklart. Vidare inför regeringen en ny paragraf om sjukförsäkringen som enligt regeringen ”förtydligar att målet för sjukförsäkringen är att ge ekonomisk trygghet och ett effektivt stöd till individen att komma tillbaka till hälsa och arbete”. 

Regeringens mål om sjukpenningtalet ska förtydligas så att det framgår att det handlar om ett "samhällsmål" och inte ett "individmål". 

Chefsbytet lär genomförts snabbt. Ann-Marie Begler skulle nämligen ha frågats ut i "Ekots lördagsintervju", men fick ställa in sin medverkan i programmet med kort varsel. 

 

LÄS MER: Jessica blev utförsäkrad – trots intyg från läkare 

 

Sjuka tvingas till Arbetsförmedlingen

En hel del kritik har riktats mot Försäkringskassan på sistone.

Som exempel har Arbetsförmedlingen slagit larm om att en växande andel personer som nekats sjukpenning av Försäkringskassan kommer till Arbetsförmedlingen – trots att de är för sjuka för att söka jobb. 

– Ingen ska falla mellan stolarna för att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen inte samarbetar bra nog, rätt person ska vara på rätt plats för att samhället ska kunna ge stöd på bästa sätt, kommenterade socialministern Annika Strandhäll, S, då.

Annan kritik har handlat om att Försäkringskassan betalat ut miljardbelopp till oseriösa assistansbolag och om den hårda tolkningen av LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 

 

LÄS MER: Erland tog sitt liv efter beskedet från F-kassan 

 

Sjöstedt: Regeringen skyller ifrån sig

Vänsterpartiet ledare Jonas Sjöstedt är kritisk. Enligt honom är det regeringens politik som lett till att allt fler får avslag på sina sjukpenningansökningar. 

– Det är regeringens egen politik som gjort att så många människor som är sjuka har förlorat sin sjukpenning. Det är Strandhäll och regeringen som är ansvarig för det. Men i stället för att lägga om den politiken sparkar man chefen som fått genomföra den och jag tycker att det ser väldigt illa ut. Och politiken är ju kvar, säger Jonas Sjöstedt. 

"Det är fegt, svagt ledarskap" 

På fredagseftermiddagen kommenterade Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson i Centerpartiet beskedet om Beglers avsked i ett mejl: 

”Så här agerar en oansvarig regering. Löfven och Strandhäll har velat sänka kostnaderna för både sjukförsäkring och personlig assistans och när förslagen får kritik sparkar man generaldirektören. Det är fegt, det är svagt ledarskap. Regeringen skyller brister på myndigheter i stället för att stå upp för egna beslut.”

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen