Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försäkringskassans chef ångrar inte miljonregnet

Försäkringskassans tillförordnade chef Maria Hemström-Hemmingsson fixade det guldkantade avtalet med toppchefen Lars-Åke Brattlund. Det blev drygt tre miljoner i lönekuvertet.
Lars-Åke Brattlund var chef för försäkringsenheten - den kanske allra tyngsta enheten på Försäkringskassan. Foto: KENNETH HELLMAN / FÖRSÄKRINGSKASSAN
Maria Hemström-Hemmingsson utsågs till tillförordnad chef för Försäkringskassan sedan Ann-Marie Begler sparkats. Hon har nu sökt tjänsten som ordinarie. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressen kunde i fredags avslöja det guldkantade avtalet.

Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström-Hemmingsson ångrar inte miljonavtalet med topptjänstemannen som lämnade myndigheten.

Lars-Åke Brattlund sa upp sig själv och fick 3 miljoner kronor med sig när han avgick.

Samtidigt passar hon dock på att ge sin före detta medarbete ett tjyvnyp.

Expressen kunde i fredags avslöja miljonregnet över en av Försäkringskassans topptjänstemän.

Den sparkade generaldirektören Ann-Marie Beglers närmaste medarbetare, Lars-Åke Brattlund, som var chef för den utskällda försäkringsavdelningen, den avdelning vars verksamhet delvis förargat socialminister Annika Strandhäll, köptes ut av Beglers  efterträdare, tillförordnade chefen Maria Hemström-Hemmingsson.

Maria Hemström-Hemmingsson utsågs till tillförordnad chef för Försäkringskassan av socialminister Annika Strandhäll den 27 april. Samma dag hade Ann-Marie Begler sparkats från tjänsten och omplacerats. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Fick 24 månadslöner för att sluta

Beslutet att köpa ut topptjänstemannen Brattlund gick helt utanför de normala ramarna och var också helt okänt för Försäkringskassans styrelse. 

Lars-Åke Brattlund köptes ut för 3 156 000 kronor, bestående av 24 månadslöner, och det upprättade avtalet betydde också att Brattlund var fri att gå till nytt jobb och behålla hela miljonklippet utan så kallad avräkning. Pengarna betalades ut som ett engångsbelopp på Lars-Åke Brattlunds augustilön.

Topptjänstemannen sa upp sig själv

Expressen har granskat både det upprättade avtalet, som tillförordnade generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson skrev med Lars Åke Brattlund, och tjänstgöringsintyget. Av både handlingarna framgår att Brattlund säger upp sig själv.

"Medarbetaren säger upp sin tillsvidareanställning", står det ordagrant i avtalet som båda parter – Lars-Åke Brattlund och Maria Hemström-Hemmingsson – undertecknat.

Det undertecknade avtalet.

Av tjänstgöringsintyget som Expressen tagit del av står det tydligt att Lars-Åke Brattlund "på egen begäran slutade sin anställning".

Intyget som är daterat den 21 augusti, är undertecknat av Försäkringskassans HR-chef Anders Liif.

Tjänstgöringsintyget som visar att Lars-Åke Brattlund slutade på eget initiativ.

 

Det guldkantade avtalet/fallskärmen upprättade Marie Hemström-Hemmingsson den 19 juni. Sex dagar senare checkade Lars-Åke Brattlund ut från sin arbetsgivare för sista gången för att först gå på semester och sedan formellt sluta sin anställning hos Försäkringskassan vid måndagsskiftet augusti/september.

Maria Hemström–Hemmingsson har inte varit "nåbar" för en intervju, uppger Försäkringskassans pressavdelning. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen har under flera dagar sökt Maria Hemström-Hemmingsson för att få klarhet varför hon betalade ut över tre miljoner till en person som gick frivilligt.

Maria Hemström-Hemmingsson inte "nåbar" för en intervju

Försäkringskassans pressavdelning meddelade dock i fredags att hon inte var "nåbar för en intervju under dagen" om avtalet.

 

 

Drygt 3 miljoner på sista lönebeskedet. Avtalet som Försäkringskassans chef Maria Hemström-Hemmingsson skrev med toppchefen Lars-Åke Brattlund som tidigare var sparkade Ann-Marie Beglers närmaste medarbetare.

 Marie Hemström-Hemmingsson valde istället att återkomma med ett skriftligt meddelande. Av hennes meddelande framgår att hon inte anser att det är något fel med avtalet som gav den tidigare topptjänstemannen drygt tre miljoner kronor.

"Vill inte kommentera"

”Lars-Åke Brattlunds anställning upphörde i och med den överenskommelse han ingick med Försäkringskassan i juni i år. Jag vill inte kommentera diskussionen som föregick överenskommelsen, eftersom det skulle vara fel av mig att kommentera enskilda medarbetare på det sättet".

Miljonregnet över den tidigare toppchefen på Försäkringskassan, Lars-Åke Brattlund, gav honom drygt 3 miljoner kronor. Foto: KENNETH HELLMAN / FÖRSÄKRINGSKASSAN

Mysteriet med de 3 miljonerna

Maria Hemström-Hemmingsson ger ingen förklaring till varför hon betalade ut tre miljoner till en person som frivilligt säger upp sig.

Maria Hemström-Hemmingsson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

"När det gäller överenskommelsen i sig så är det min bedömning är att ersättningen som utgick till Lars-Åke tyvärr ligger inom ramarna för hur det ser ut på arbetsmarknaden, givet personens totala anställningstid och arbetsuppgifter. Överenskommelser om ersättning styrs i hög utsträckning av lönenivån - har man varit anställd länge och arbetat upp en hög lön så påverkar det. Det är svårt för myndigheter att attrahera kompetenta chefer som kan förvalta uppdraget på ett sätt som förtjänar medborgarnas förtroende om vi erbjuder väsentligt sämre villkor än andra likvärdiga arbetsplatser". 

Tjyvnypet

Maria Hemström-Hemmingssons ton i det skriftliga svaret kring hur hon handlagt ärendet med Lars-Åke Brattlund är försiktig ända fram till sista delen av kommentaren. Då kommer ett litet tjyvnyp mot honom:

"Min förhoppning är att detta kan vara det sista kapitlet i en historia av ryckig styrning av försäkringsavdelningen".

Expressen har sökt Lars-Åke Brattlund.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!