Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försäkringskassan varnar för bedragare

Försäkringskassan varnar för bedragare.
Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Försäkringskassan varnar för bedragare.

Bedragarna tar kontakt på Facebook – och försöker sedan lura till sig sekretessbelagda uppgifter.

– Det har hållit på sedan i april och nu har vi sett en liten ökning, säger myndighetens operative säkerhetschef Nils Fridolf Walander.

Försäkringskassan har drabbats av bedragare – och varnar nu för dem på sin hemsida. Bedrägerierna har pågått sedan i våras.

– Sedan april finns det ett 70-tal fall som vi känner till, där vi har fått indikationer på att någon har försökt lura dem, säger Nils Fridolf Walander.

Försäkringskassan har även tidigare varnat för detta. Nu väljer man att gå ut med en ny varning på grund av att man har sett en lite ökning.

Försäkringskassans varning för bedragare

Enligt myndigheten utger sig bedragarna för att vara från "Försäkringskassans kundtjänst" eller "Försäkringskassans kundportal".


LÄS MER: Varningen: Bedragare tar dina pengar med ny bank-ID-bluff 


Så här går bedrägerierna till:

Bedragaren går in på någon av Försäkringskassans Facebooksidor och tar kontakt med myndighetens följare genom att skicka en vänförfrågan i Försäkringskassans namn. Sedan uppmanar man följarna att lämna ut sina personuppgifter och bankkontouppgifter.

– De ber om sekretessbelagda uppgifter, säger Nils Fridolf Walander.


LÄS MER: Det här är Bank-ID – svar på de vanligaste frågorna 


Tar kontakt på Facebook

Försäkringskassan vill nu uppmana sina kunder att aldrig lämna ut personuppgifter eller uppgifter om kontonummer eller bank-id. Myndigheten hanterar aldrig personliga ärenden på Facebook.

– Vi kommunicerar inte på det sättet. Vi ber inte folk att lämna ut sina uppgifter via sociala medier, säger Helena Esscher, presschef.

Försäkringskassan uppmanar drabbade att göra en polisanmälan.


LÄS MER: Det här är nya dataskyddslagen – så påverkar den dig 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!