Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhälls nya val efter kriserna med F-kassan

Essa Malmqvist har bred erfarenhet som domare i socialförsäkringsfrågor.
Foto: TRAFIKVERKET
Socialförsäkringsminister Annika Sttandhäll är nöjd med valet av Essa Malmqvist som nytt allmänt ombud för socialförsäkringen.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har utsett ett nytt allmänt ombud för socialförsäkringen.

Essa Malmqvist, 49, i dag jurist på Trafikverket, tar över den ”vässade” funktionen.

Ombudets uppgift är att driva fram en juridisk praxis genom att överklaga beslut som tagits av Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

– Essa har en bred erfarenhet som domare i socialförsäkringsfrågor, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Försäkringskasseärenden är den stora andelen ärenden hos allmänna ombudet. 

Under 2018 kom mellan 450 och 500 ärenden från medarbetare på Försäkringskassan. Dessutom tog allmänna ombudet del av över 400 ärenden på eget initiativ. Några få ärenden har dessutom skickats in från enskilda. 

Essa Malmqvist tillräder jobbet som allmänna ombudet i sommar.
Foto: TRAFIKVERKET

- Jag är ödmjuk inför uppgiften. Det här är en självständig funktion och den är jätteviktigt. Det ställer stora krav på integritet och omdöme, säger Essa Malmqvist som precis träffat personalen.

Trött på Trafikverket?

– Nej. Men eftersom jag har erfarenhet från det här området och det handlar om att driva rättsfrågor så är det här en utmaning man inte kan låta bli.

– Både Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten hanterar sådana frågor som rör allt från vaggan till graven. Någon gång i livet så berör det medborgarna. Det viktiga är att veta att vi inte ska företräda någon enskild person eller myndigheten. Det vi ska titta efter är rättsfrågor, är det något som är olöst här där det krävs ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Essa Malmqvist.

Mer pengar har skjutits till

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att regeringen har skjutit till mer pengar till funktionen ”allmänna ombudet” för att den ska kunna ha en egen juridisk kompetens och inte behöva luta sig mot Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens jurister.

– Tanken med allmänna ombudet är att det ska vara en självständig funktion som har till uppgift att överklaga Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens beslut till förvaltningsdomstol för att oklarheter i socialförsäkringen ska kunna drivas till domstol och därmed klarläggas, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Det allmänna ombudet kan överklaga avslags och bifallsbeslut från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Regeringen har på senare år skjutit till per pengar till allmänna ombudet och funktionen ”vässats”.

– Själva syftet med att vi ökade avslaget ganska rejält var att allmänna ombudet skulle kunna bygga upp ett eget kansli med jurister och inte som tidigare vara beroende av jurister från Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten, säger Annika Strandhäll.

Stärka allmänna ombudets självständighet

– Tanken var att stärka allmänna ombudets självständighet gentemot Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten och driva fram fler vägledande domar.

Annika Strandhäll säger att hon är nöjd med rekryteringen av Essa Malmqvist.

– Hon har en bred erfarenhet som domare i socialförsäkringsfrågor.

Annika Strandhäll hoppas allmänna ombudet kan driva fler ärenden för att öka antalet avgöranden i den här typen av ärenden med bättre praxis som resultat.

Annons: