Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen skuldsätter sig för att hjälpa sjuka Helena

Helena Lundqvist (till vänster) med systern Carina Lundqvist. Carina har varit ett stort stöd efter att långtidssjuksrivna Helenas sjukpenning drogs in i december.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill ändra lagen så att man får sjukpenning under tiden Försäkringskassan utreder om personen ska fortsätta få sjukpenning.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Helena Lundqvist lider av ständiga smärtor, går med kryckor och har en så känslig hud att det ibland är svårt att använda kläder.

I december drogs hennes sjukpenning in i väntan på en ny utredning.

Hon har inte haft någon inkomst på fyra månader.

Helenas familj har fått skuldsätta sig för att hjälpa henne klara av räkningarna.

Helena Lundqvist, 51, från Södertälje har stått helt utan inkomst sedan i december.

Då slutade Försäkringskassan betala sjukpenning till henne, efter att hon varit sjukskriven i över tio år.

Något slutligt beslut om sjukpenning har ännu inte tagits, men medan utredningen pågår får Helena inga pengar.

Helenas dotter och svärson har fått ta ett lån på 80 000 kronor mot Helenas hus för att hon ska klara av räkningarna. Själv kan hon inte få ett lån därför att hon inte har någon inkomst.

– Utan familjen hade jag inte orkat, säger Helena Lundqvist.

– Men lånet kommer inte att räcka hur länge som helst, även om man gör så gott man kan med det.

Systern Carina Lundqvist har varit ett stort stöd i kampen mot myndigheterna.

– Hon är min lillasyster, naturligtvis hjälper jag henne så mycket jag kan. Utan det ekonomiska stödet från mig men först och främst från hennes dotter hade hon stått hos Kronofogden, säger Carina Lundqvist.

Svårt att gå, stå och sitta

Helena Lundqvists hälsoproblem började när hon ramlade i sitt arbete som väktare 2005. Smärtan började från knät och nu har hon smärtpåslag också från ländrygg, facettled och höftled.

– Jag har svårt att gå, stå och sitta och är beroende av kryckor, berättar hon.

Sedan 2008 är hon sjukskriven på heltid.

Det är lättast att stå ut med smärtan när hon ligger ner. Men även då kan det göra så ont att hon har svårt att koncentrera sig. 

Förutom smärtproblem har hon allodyni, vilket innebär att huden blir så känslig att hon inte tål beröring och till och med har svårt att använda kläder.

I fjol utreddes Helenas arbetsförmåga genom ett test, där man bland annat ska resa sig upp från en stol, gå upp och ned på pall och gå snabbt. Testet fick avbrytas flera gånger på grund av smärtan och därför att kryckorna utgjorde en säkerhetsrisk.

 – Med nuvarande besvär saknar patienten helt arbetsförmåga. Inget på arbetsmarknaden förekommande arbete kan patienten klara, skrev hennes läkare Johan Hambraeus på Smärtkliniken i Vallentuna i maj 2016.

Försäkringskassan: Sök nytt jobb

Men Försäkringskassan anser att Helena visst kan klara av att jobba.

– Även om hon inte klarar av fysiskt tungt arbete eller att gå mycket kan vi, när vi gör bedömningen mot hela arbetsmarknaden, titta på om det finns ett stillasittande arbete som Helena skulle kunna utföra i stället, säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Det står ju också att hon har svårt att sitta och svårt att koncentrera sig på grund av smärtan. Ändå bedömer ni att hon kan ta emot arbete?

– Bedömningen som ska göras mot hela arbetsmarknaden är strikt. Om man har vissa koncentrationssvårigheter kan det finnas arbeten där det inte krävs så mycket, eller att man kan göra vissa arbetsuppgifter utifrån de begränsningar som finns.

Utan pengar sedan december

Sommaren 2016 började Försäkringskassan luta sig åt att Helena inte skulle fortsätta få sjukpenning. Försäkringskassan informerade henne om att nästa beslut sannolikt blir negativt.

I december, efter att Helena skickat in sitt senaste läkarintyg, slutade Försäkringskassan då betala sjukpenning till henne.

Det gjorde man trots att man ännu inte fattat beslut om rätt till ersättning. 

Försäkringskassan ändrade nämligen sina rutiner den 1 november 2016 efter två domar. Försäkringskassan behöver inte längre betala ersättning under tiden en utredning om arbetsförmåga pågår.

Det innebär att en person som fått sjukpenning kan bli helt utan ersättning under tiden hennes fall utreds på nytt. 

Får sälja huset

Enligt Cecilia Udin är Helenas fall komplicerat och har därför tagit så lång tid att utreda. 

Helena Lundqvist däremot säger att hon väntat på att få göra en ny försäkringsmedicinsk utredning, men att Försäkringskassan bedömt att det finns tillräckligt underlag utan den.

Men nu hoppas Cecilia Udin på Försäkringskassan att beslutet kommer i slutet av nästa vecka.

Sannolikt blir Helena utan sjukpenning. Då tänker hon överklaga även om hon vet att möjligheterna inte är stora.

– Får jag ett nej vet jag inte vad jag ska göra. Då får jag sälja huset, säger Helena.

Annika Strandhäll (S) vill ändra lagen

• Sedan den 1 november 2016 behöver Försäkringskassan inte betala sjukpenning under tiden en persons arbetsförmåga utreds. Det innebär att en person som fått sjukpenning kan bli utan pengar under tiden en ny utredning pågår.

• Även ett nytt läkarintyg tolkas som en ny ansökan om sjukpenning och kan alltså innebära att Försäkringskassan avbryter betalningen.

• Bakgrunden är två domar i kammarrätten som enligt Försäkringskassan innebär att man inte har rätt att betala sjukpenning under en period när inget formellt beslut finns om rätt till ersättning.

• Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) anser att de nya rutinerna gjort att personer hamnat i kläm. Därför föreslår hon att lagen ska ändras så att man får ersättning under den tid Försäkringskassan utreder om sjukpenning ska betalas ut på nytt. 

• Personer som redan är sjukskrivna skulle alltså inte längre bli utan pengar under utredningstiden.

• Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2018.

Annons: