Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så maxar du din föräldrapenning

Det är många regler att ha koll på.
Foto: Ryan Mcvay
Föräldraförsäkringen. Underbar och fantastisk, men otroligt svår att förstå sig på.
Foto: COLOURBOX

Föräldraförsäkringen är en flexibel och fantastisk förmån, men också en svårbegriplig djungel.

Men lugn, Dina pengar hjälper dig att reda ut reglerna och hur du ska göra för att maxa din föräldrapenning - oavsett om du vill få dagarna att räcka längre eller få mer i plånboken.

Föräldraförsäkringen. Underbar och fantastisk, men otroligt svår att förstå sig på.

– Den är flexibel för att den ska kunna täcka många olika situationer. Men det gör ockås att många tycker att det är krångligt, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.


LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen – så vabbar du smartast


Hans bästa tips är att sätta sig ner tillsammans i god tid innan barnet kommer för att planera föräldraledigheten. På försäkringskassans hemsida finns verktyget Föräldrakollen där man kan jämföra olika upplägg för att se hur mycket pengar man får ut varje månad i mammapenning och pappapenning. 

Slår ett slag för jämställdhetsbonusen

– Man kan ju ha olika mål; att vara hemma så länge som möjligt, att få ut så mycket pengar som möjligt under den tiden man är hemma om man har svårt med ekonomin, eller att se till att båda två kan vara hemma så länge som möjligt, säger han.
 LÄS OCKSÅ: Experten: Så hjälper du barnen att spara


Det är också viktigt att titta på vad arbetsgivaren har för utfyllnadsavtal och hur länge de gäller. Och han vill slå ett slag för jämställdhetsbonusen och inte bara ta ut mammapenning eller pappapenning, som kan ge mer pengar än man tror.

– Vill man få ett så litet inkomsttapp som möjligt, då bör man nog tittat på om det lönar sig att dela jämställt på föräldrapenningdagarna. Har man inte allt för stora löneskillnader, upp till 5000 kronor i månaden i skillnad mellan föräldrarna, så kan det ändå löna sig att dela jämställt om man räknar netto på det, säger Niklas Löfgren.


LÄS OCKSÅ: Caroline, 25: Så löste vi föräldraledighetenFölj Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

REGLER ATT HÅLLA KOLL PÅ

#När barnet har fyllt ett år: När barnet har fyll ett beräknas SGI:n på din aktuella inkomst, det du tjänar då. Om du har gått ner i arbetstid får du lägre ersättning om du har blivit sjuk eller måste vabba. Om du är föräldraledig och tar ut föräldrapenning färre än fem dagar i veckan får du ingen ersättning alls om du blir sjuk.

Din SGI är skyddad om du tar ut minst fem hela föräldrapenningsdagar i veckan eller tar ut föräldrapenning som fyller ut om du arbetar och arbetar deltid. Om du är anmäld hos arbetsförmedlingen och aktivt söker arbete, studerar eller är doktorand skyddas också din SGI.

#När barnet har fyllt fyra år (gäller endast barn födda 1 januari 2014 och efter):

När barnet har fyllt fyra år får man bara spara 96 dagar, men i gengäld får de dagarna användas fram till barnet fyller 12 i stället för 8 år. Om man har fler än 96 dagar efter fyraårsdagen försvinner de dagarna.

#Om man blir gravid igen innan det första barnet fyller ett år och nio månader får man behålla samma SGI som man hade för det första barnet även för det andra barnet. Annars riskerar man att få sänkt SGI om man exempelvis jobbar deltid efter att det första barnet är fött.

Fakta/Föräldrapenning

Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar (cirka 16 månader) för ett barn. I 390 dagar grundas ersättningen på den inkomst man har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).

De första 180 dagarna som tas ut för barnet måste vara dagar på sjukpenningnivå. Om ni är två föräldrar är det ert gemensamma uttag av dagar på sjukpenningnivå för barnet som räknas. När ni har tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå kan ni börja ta ut dagar på lägstanivå också.

60 dagar är reserverade för varje förälder, efter årsskiftet utökas de till 90.

Så kan du maxa din föräldrapenning

# För att få koll på hur mycket pengar ni kan få ut varje månad och jämföra olika lösningar finns verktyget Föräldrakollen på försäkringskassans hemsida. Där kan man också skriva in vilken skatt man har, utfyllnadsavtal från arbetsgivaren, bonus med mera.


FÖR DIG SOM VILL ATT DAGARNA SKA RÄCKA LÄNGE

# Under det första året behöver man inte ta föräldradagar för att vara ledig, utan kan beroende på ekonomisk möjlighet, ta så få dagar man kan. Om man till exempel har låga levnadskostnader kanske det går att leva på den ena partnerns inkomst om man kan då spara sina dagar. När barnet fyllt ett år måste man dock ta ut motsvarande mängd i föräldrapenningdagar som man är borta från arbetet för att behålla sitt SGI-skydd.

Viktigt att tänka på här är att den föräldern som är hemma mest obetalt det första året då också får en mindre pension och att det valet kan ge ekonomiska effekter på längre sikt.


FÖR DIG SÅ VILL FÅ SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT I PLÅNBOKEN

# Det är bra att ha så hög lön som möjligt året innan man ska börja ta ut föräldrapenningen. Det kan så klart vara svårt att styra, men är ett tips till egna företagare som har möjlighet att styra sina löneuttag själva.


# Undersök noga vad din arbetsgivare har för utfyllnadsavtal, vissa betalar upp till 90 procent av din lön, och hur länge de gäller. Har din partner ett bättre avtal tjänar ni kanske mer på att hen är hemma längre. Glöm inte att räkna in jämställdhetsbonusen som kan ge mer än man tror. Även med en löneskillnad på upp till 5000 kronor kan det löna sig att dela jämställt på grund av bonusen.


# Ju fler dagar man tar ut, desto mer pengar i plånboken. Här kan till exempel den arbetande föräldern ta ut fredag-måndag och den hemmavarande föräldern ta ut resterande dagar för att maxa inkomsten. Detta är bäst att göra under det första året då man ändå har en skyddad SGI.

Det är dock viktigt att se till att dagarna räcker fram till förskolestarten, annars kan det bli problem på slutet.


# Om man, när man börjar jobba igen, går ner i tid till en deltidstjänst kan man fylla upp till 100 procent med föräldradagar för att inte få så stort inkomsttapp. Men detta gäller endast om man går ner i tid från en heltidstjänst.

BRA BEGREPP ATT HÅLLA KOLL PÅ FÖR ATT MAXA

Högersättningsdagar: 225-946 kr/dag beroende på inkomst.

Lägstanivådagar: 180 kronor/dag. De kan vara bra för att fylla ut med när man behöver ta fem dagar efter ett år.


"Några dagar kan man så klart spara för framtida behov, men annars är det ett smart sätt att göra så. Jag upplever nog att många sparar dem för att sen bara glömma bort dem", säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.


Dubbeldagar: 30 dagar där båda föräldrarna kan vara hemma och ta ut föräldrapenning samma dag. Gäller under barnets första år. Två dagar dras från kontot.


Jämställdhetsbonus: Bonusen börjar räknas när den förälder som varit ledig kortast tid har tagit ut föräldrapenning i 60 dagar. För varje dag därefter som den föräldern tar ut föräldrapenning får man 50 kronor var. Gäller ej för dubbeldagar eller lägstanivådagar.


Utfyllnadsavtal: Det finns många olika sorters avtal, men det vanligaste är att arbetsplatsen fyller ut så att du får upp till full lön under de första tre-fyra månaderna. Andra har under hela föräldraledigheten.


SGI: Sjukpenninggrundande inkomst. Den räknas fram utifrån din beräknade årliga inkomst och ligger till grund för föräldrapenningen men även sjukpenning och tillfällig föräldrapenning. Det är viktigt att se till att du skyddar din SGI under föräldraledigheten, vilket sker automatiskt under det första året om du är hemma för att ta hand om barnet. Om du däremot skulle jobba mindre än innan du var föräldraledig och inte tar ut föräldrapenning som motsvarar minskningen kan din SGI sänkas.

Annons: