Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Här är nya vab-reglerna

– Det är viktigt att hela tiden följa utvecklingen så att systemen inte missbrukas, säger socialminister Annika Strandhäll om förändringen av reglerna för vab, vård av sjukt barn.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Försäkringskassan släpper inte på kontrollen av ersättningarna för vab, vård av sjukt barn.. Däremot har den förändrats.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Närmare 840 000 personer vabbade någon gång under 2017. Kostnaden för 2018 beräknas till 7,5 miljarder kronor.
Foto: Försäkringskassan

Nu blir reglerna enklare för föräldrar som vabbar.

Systemet för vård av barn, vab, görs om och anmälningsdagen skrotas.

– Regeringen gör varje år en översyn av reglerna, säger socialminister Annika Strandhäll.

Vad tycker du om att vabba?

De nuvarande reglerna för vård av sjukt barn, vab, har länge kritiserats för att vara krångliga och ineffektiva eftersom du måste anmäla barnet sjukt redan första dagen till Försäkringskassan  och sedan när barnet är friskt ansöka om vab–ersättning. Annars finns det i teorin risk att du missar ersättningen om du inte anmält barnet sjukt på direkten.

Förra året betalades vab–ersättningar ut till 836 553 personer – fördelade på 472 376 kvinnor och 364 177 män.

– Det ger 6,5 miljoner vab-dagar, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

För 2018 räknar Försäkringskassan med att betala ut 7,5 miljarder kronor.

– Det är en ökande trend med kostnader. Fram till 2022 beräknas det kosta 9 miljarder. Ökningen är inte konstig utan motsvarar hur många barn det finns i de här åldrarna samt att något ökat nyttjande av vab, säger Niklas Löfgren.

Det är fortfarande kvinnorna som är i majoritet när det gäller vab, vård av sjukt barn.
Foto: Försäkringskassan

Försäkringskassan har länge velat få bort anmälningsdagen eftersom man anser att den är överflödig. Tidigare motiverades den med att myndigheten kunde förbereda ärendet bättre inför att föräldern begärde ersättningen för sitt vabbande när barnet tillfrisknat.

Inga kontroller förrän du begär vab-pengar

Men numera görs inga kontroller förrän ansökan om betalning kommer in, och det är då kontrollapparaten går i gång.

Ett annat motiv bakom det nuvarande regelsystemet har varit att samordning av olika förmåner ska kunna ske på ett bättre sätt. Samordning sker med Arbetsförmedlingen avseende arbetslöshetsförsäkring och etableringsersättning för att förhindra dubbel kompensation av misstag eller rent fusk. Kontrollen och samordningen görs dock först även i det här fallet när ansökan om tillfällig föräldrapenning, vab, kommit in till Försäkringskassan.

Svenskt Näringsliv ville behålla anmälningsdagen

Motståndade till förändringen har främst varit Svenskt Näringsliv och Inspektionen för socialförsäkringen (ISF). Deras kritik har gällt att samma regler bör gälla för anmälningsplikt avseende såväl föräldrapenning som tillfällig föräldrapenning när barnet är sjukt. Svenskt Näringsliv har också pekat på att sedan frånvarointyget slopades har användandet av tillfällig föräldrapenning ökat, vilket skulle tyda på ökat fusk och kräver att Försäkringskassans arbete för att förhindra fusk ökar.

Svenskt Näringsliv har avstyrkt förändringen med slopad anmälningsdag när barnet blir sjukt.

Vab måste anmälas inom 90 dagar 

Från 1 januari 2019 slopas alltså anmälningsplikten den dag barnet blir sjukt. Det räcker med att skicka in ansökan om ersättning när barnet blivit frisk. 

– Men man måste anmäla inom 90 dagar från första vab-dagen. Det är en ny regel som föräldrarna måste hålla reda på, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen för barn och familj på Försäkringskassan. Det är samma regel som för föräldrapenning.

Från och med 1 januari kan båda föräldrarna gå på kurs samtidigt för lära sig att vårda sitt barn.

– Det gäller om man har ett barn som har någon skada, funktionshinder där man måste lära sig att ta hand om barnet på ett speciellt sätt. Nu kan föräldrarna på vid samma kurstillfälle, tidigare var man tvungen att dela upp det eftersom man inte fick gå samtidigt, säger Alexandra Wallin.


Från den 1 januari 2019 skrotas kravet på anmälan första dagen när ens barn är sjukt.
Foto: Christina Sundien

Inom regeringen är man nöjd med det minskade krånglet som blir följden av regeländringen.

– Regeringen gör varje år en översyn av reglerna för föräldraförsäkring, vab och andra trygghetssystem för att se om det går att göra justeringar för att den ska bli bättre och enklare. Både för vanligt folk och för Försäkringskassan att arbeta med, säger socialminister Annika Strandhäll.

Risk för mer fusk än tidigare?

– Vi gör inte den bedömningen, men det är viktigt att hela tiden följa utvecklingen så att systemen inte missbrukas.

Försäkringskassan kommer inom kort att gå ut med information om den slopade anmälningsdagen.


Då får du ersättning för vab

Du har rätt till ersättning för vård av sjukt barn, VAB, från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år:

om du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att du ska ta hand om ett sjukt barn. Du kan också få ersättning om du följer med barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare, barn- och ungdomspsykiatri eller om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk.

om du är försäkrad i Sverige. Det är du oftast om du bor eller arbetar här.

om barnet bor i Sverige eller inom EU/EES eller Schweiz. 

Det finns tillfällen när du har rätt till ersättning även om barnet är äldre, yngre eller omfattas av LSS, lagen om stöd och service, (assistansersättning). 

KÄLLA: Försäkringskassan


Annons: