Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamman uppgav vab – åkte sen på semester

Försäkringskassan ökar nu trycket på vab–fuskande föräldrar.
Foto: Shutterstock

En småbarnspappa plockade ut 400 000 i föräldrapenning samtidigt som han jobbade.

En mamma anmälde vård av barn, vab, och åkte på semester.

Expressen har granskat sex föräldrar som ertappats med att lura Försäkringskassan.

De sex kvitterade ut över 1,4 miljoner kronor innan de blev ertappade.

Hittills i år har över 43 miljoner kronor krävts tillbaka från föräldrar som gjort fel, och antalet polisanmälningar har nästan fördubblats jämfört med 2017. Totalt i år handlar det om 709 personer, nästan dubbelt så många som under motsvarande period förra året.

Försäkringskassan storsatsar för att komma åt fusket och anställer mer folk och tar ett speciellt datorprogram till hjälp för att "plocka ut" riskföräldrar.

Expressen har tittat på sex fall där fuskare lurat till sig bidrag. Det handlar om allt från vab–are som semestrat med bidragspengar till föräldrar som jobbar och samtidigt plockar ut föräldrapenning.Försäkringskassan räknar med att i år betala ut 7,5 miljarder i vab–ersättning.
Foto: FÖRSÄKRINGSKASSAN

Fallen har avslöjats med Försäkringskassans gamla kontrollsystem där de ertappats i efterhand. Flera av dem skulle med det nya förfinade kontrollsystemet ha avslöjats innan pengar betalats ut och därmed ha stoppats och inte ha hamnat i återkravsträsket som många gör.


De misstänkta bidragsfuskarna

• En småbarnsmamma från Upplands-Bro kommun:

208 578 kronor felaktigt utbetalt mellan den 5 januari 2015 och 12 april 2018.

De felaktiga utbetalningarna upptäcktes när Försäkringskassans granskare kontrollerade med kvinnans arbetsgivare hur hon arbetar. Det visade sig då att hon under ett stort antal av vab-dagarna arbetat, fått sjuklön, semestrat eller varit föräldraledig och på så sätt inkasserat pengar från två håll.


• 44-årig pappa som periodvis bott i Eskilstuna. 

154 100 kronor i felaktigt utbetalt barnbidrag perioden januari 2013 –  juni 2018.

Mannen lyckades under drygt fem år kvittera ut barnbidrag trots att både han och barnet befann sig utomlands under större delen av perioden. Det var sonens skola som slog larm om att pojken inte deltagit i undervisningen på flera år och när utredarna började kontrollera med andra myndigheten framkom det att pappans vistelser i Sverige var så korta att han inte var berättigad till något barnbidrag alls.  Men pengarna hade betalts ut år efter år under fem år. Det var först i juni i år det blev stopp. Granskningen visade också att barnbidraget hade styrts om till mammans konto i Sverige från augusti 2014, trots att hon inte hade hand om sonen.

Mannen har i sin kontakt med Försäkringskassan förklarat att han inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna.


• 30-årig Karlstadbo med småbarn.

173 320 kronor felaktigt utbetalt för vård av sjukt barn mellan 29 januari 2015 och 3 november 2015.

Mannen anmälde att han hade varit tvungen att stanna hemma för att ta hand om sitt sjuka barn. Men det var inte sant. När pappan fastnade i en slumpmässig kontroll visade det sig att inte alls hade varit hemma för att ta hand om sjukt barn utan jobbat som vanligt.


• 45-årig pappa från Haninge kommun.

407 055 kronor som ska betalas tillbaka på grund av felaktigt utbetalad föräldrapenning under tiden 11 april 2014 – 11 februari 2018. 

Pappan hade gång på gång kvitterat ut föräldrapenning trots att han arbetat på som vanligt. Utbetalningarna pågick år efter år ända fram till den 7 februari i år då vaksam personal hos Kronofogden slog larm till Försäkringskassan om att mannen tagit ut föräldrapenning och jobbat samtidigt.


• 37-årig pappa från Stockholm.

150 448 kronor i barnbidrag, flerbarntillägg och föräldrapenning mellan augusti 2017 och juli 2018.

Familjen hade lämnat Sverige för Storbritannien men fortsatt att ta emot olika bidrag från Sverige. Efter tips till Försäkringskassan började granskarna att undersöka familjen närmare. En rad detaljer visade att de lämnat Sverige, men inte anmält flytten. Personalen hos barnvårdscentralen kunde berättade att inget barn i familjen varit där sedan sommaren 2017. När Försäkringskassan satte stopp för utbetalningarna tog pappan kontakt med en handläggare och förklarade att han tidigare blivit informerad om att familjen kunde lämna Sverige under tolv månader inom EU och ändå behålls föräldrapenningen.


• 43-årg tvåbarnsmamma från Göteborg.

369 915 kronor i felaktigt utbetalat underhållsstöd mellan januari 2014 och februari 2018.

Underhållsstöd är pengar man kan ansöka om när den andra föräldern som ska betala underhållsbidrag inte betalar. Stödet föresätter också att man inte bor ihop med den andra föräldern. Men det var precis vad mamman gjorde även om hon berättade för Försäkringskassan att mannen bodde utomlands. Det misstänkta fusket avslöjades sedan kvinnan fött ett andra barn med mannen och Skatteverket slagit fast att mannen var fadern till barnet.


Annons: