Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen kan tvingas ersätta Sofia efter översvämningen

Sofia Johansson och hennes sambo Aron Baldvinsson vill få ersättning från Sandvikens kommun.
Foto: Sofia Johansson / Privat
Här står Sofia Johanssons bil till häften vattenfylld.
Foto: Sofia Johansson / Privat
Det var fullt med vatten i Sofias bil, vatten som fortfarande låg kvar när bildörren öppnadets efer bärgning.
Foto: Sofia Johansson / Privat

Kommunen kan bli skyldig att ersätta Sofia Johansson för skadorna från en översvämmad väg i Sandviken.

Men det kommer sannolikt inte rädda semesterkassan.

– Man måste kunna bevisa att väghållaren varit vårdslös i sitt sätt att sköta vägen, säger Susanne Fagerberg, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Det var i juni Sofia Johanssons bil förstördes efter att hon fastnade i ett vattenhinder på vägen som hade orsakats av ett kraftigt regnfall vilket Expressen berättade om i helgen.

Eftersom bilen endast är halvförsäkrad täcker inte försäkringen skadorna på bilen. Hittills har det kostat familjen drygt 10 000 från familjens semesterkassa och då är inte kostnaderna för reparationen inräknat.

Värre är enligt Sofia Johansson att de fått ställa in bilsemestern till släktingarna i Göteborg.

Sofia Johansson och hennes sambo Aron Baldvinsson vill få ersättning från Sandvikens kommun.
Foto: Sofia Johansson / Privat

Kommunen visste om problemet med återkommande översvämningar på platsen, men har inte gjort något åt det.

Det har enligt lokaltidningen Arbetarbladet varit ett välkänt problem hos de boende i Sandviken sedan många år tillbaka.

Och det är inte första gången bilar fastnar i vattenmassorna i viadukten. Trots det har kommunen inte åtgärdat problemet eftersom det skulle vara dyrt, enligt Arbetarbladet.

Bilden visar hur Sofia Johanssons bil fastnade under viadukten, tillsammans med en taxibil.
Foto: Sofia Johansson / Privat

Men Erika Ågren, chef för trafikkontoret i Sandvikens kommun, medger att det krävs åtgärder för att bli av med de tillfälliga översvämningarna. Det har till och med hänt att man varit tvungen att ta dit en slamsug.

Söker ersättning från kommunen

Sofia Johansson och hennes sambo Aron Baldvinsson riktar kritik mot Sandvikens kommun och vill kräva ersättning från kommunen.

Men i så fall får de driva en process mot Sandvikens kommun, enligt Erika Ågren, chef för tekniska kontoret.

– Det blir upp till vårt försäkringsbolag att pröva. Det är ingenting vi utreder själva, säger Erika Ågren.

Eftersom bilen står på verkstad och utredningen väntas ta sin tid så kommer det sannolikt inte rädda semesterkassan.

”Inget strikt juridiskt ansvar”

Susanne Fagerberg, skadeexpert på Sandvikens kommuns försäkringsbolag Länsförsäkringar menar att juridiken kring ersättningsfrågan i såna här lägen kan vara rätt snåriga.

Hon är noga med att påpeka att hon inte vill kommentera Sofia och Arons fall specifikt, men kommenterar ersättningsfrågan på ett allmänt plan.

Som trafikant är du nämligen alltid skyldig att anpassa ditt sätt att köra och din hastighet efter de förhållanden som råder.

– Man kanske till och med måste stanna till eller ta en annan väg om det vräker ned på ett extremt sätt, säger Susanne Fagerberg, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Bilden fick bärgas från platsen.
Foto: Sofia Johansson / Privat

Samtidigt finns det enligt Susanne Fagerberg förmildrande omständigheter för bilisten. Det kan vara om det finns ett alltför dåligt avrinningssystem som inte stoppar för någotsånär frekventa regnoväder.

– Har man som bilförare kört bilen på ett försiktigt sätt och vidtagit de åtgärder som finns och det ändå har inträffat något kan man ställa ett skadeståndsanspråk mot väghållaren eftersom vägen varit i sämre skick än vad man har anledning att förvänta sig som en aktsam bilförare, säger hon och fortsätter:

– Men det är inget strikt ansvar i juridisk mening utan då måste den som ställer kravet bevisa att väghållaren, kommunen, har varit vårdslös i sitt sätt att sköta vägen.

Kan vara ett gränsfall

I ett sådant fall prövar försäkringsbolaget bilistens ansvar att ha koll på vägen och att anpassa sitt körsätt till rådande förhållanden gentemot exempelvis en kommuns ansvar att hålla vägen i ett bra skick och med ett rimligt avrinningssystem, enligt Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar.

– Det som talar mot kommunen är när det är en företeelse som sker om och om igen och att det inte krävs så stora mängder regn för att det ska svämma över. Det talar för att kommunen har ett ansvar för att göra något.

Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar pratar löst om att detta kan vara ett sånt gränsfall att det skulle kunna bli en juridisk bedömning som måste prövas i domstol.

Vattnet strömmade ut ur bilen efter översvämningen.
Foto: Sofia Johansson / Privat

Vad kan man få ersättning för?

Om man kan bevisa vårdslöshet och väghållaren själv anser sig vara skadeståndsskyldig, har man enligt skadeståndslagen rätt till ersättning för den ekonomiska skadan.

– Grovt förenklat så är det reparationskostnaden. Och om man varit tvungen att hyra bil för att ta sig till till exempel jobbet kan även ersättning för bilhyra ingå – om det är en direkt följd av skadan, säger Susanne Fagerberg.

Men det måste anses vara en nödvändig och skälig kostnad.

– Man kan ju resonera huruvida en bilsemester är ”nödvändig”, säger hon.

Annons: