TV4-reportern Jens B Nordström. Foto: SVEN LINDWALLTV4-reportern Jens B Nordström. Foto: SVEN LINDWALL
TV4-reportern Jens B Nordström. Foto: SVEN LINDWALL
Jens B Nordström belönades 2015 med en Guldspade för boken "Saabs sista strid"Jens B Nordström belönades 2015 med en Guldspade för boken "Saabs sista strid"
Jens B Nordström belönades 2015 med en Guldspade för boken "Saabs sista strid"

Inbrott hos tv-profil – tjuven fångad på film

Publicerad

Den prisade ekonomijournalisten och författaren Jens B Nordström, 40, drabbades av villainbrott i förra veckan. 

En övervakningskamera filmade hur tjuven smög runt i hans vardagsrum. 

– Det är inte den roligaste känslan i världen. Det kan jag inte påstå, säger Jens B Nordström. 

Några dagar senare lades förundersökningen ned. 

I torsdags förra veckan satt Guldspadeprisade tv-journalisten och författaren Jens B Nordström i lunchmatsalen på TV4. 

Då ringde vaktbolaget som sköter bevakningen av familjens villa i Stockholmsområdet. 

– De sa: "Ert larm har gått. Vi ser på kamerorna att det befinner sig en person i ert vardagsrum, ska den personen vara där?". Nej, sa jag. De skickade en väktare och det visade sig att vi hade haft inbrott. 

Vad tänkte du när de berättade att en okänd person befann sig i ditt vardagsrum? 

– Man blir lite chockad, tagen på sängen. Kan det vara så att det är någon granne, kompis eller farmor eller farfar som kommit på besök och glömt att larma av? Men nej, det gick rätt snabbt att utesluta dem. 

 

LÄS MER: Försäkringsfällorna som kan stå dig dyrt

 

Vad fick tjuven med sig? 

– Det var två laptops och smycken som de rafsade åt sig. Poliserna sa att det var det klassiska bytet, det vet var de ska leta för att hitta det och var de kan sälja det för att få in pengar. 

I dörröppningen ser man tjuven rota runt bland ägodelarna.

 

Var det smycken med affektionsvärde?

– Min fru tyckte det var ganska jobbigt att de här smyckena stals och jag hade några manschettknappar som jag fått i konfirmationspresent som också försvann. Sådana saker är tråkigt. Mycket går att ersätta men en del saker som man har minnen av är det trist att bli av med. 

”Hade på sig keps och huvtröja”

Jens B Nordström har själv inte sett övervakningsfilmen. Men vaktbolaget har skickat den till polisen och beskrivit inkräktaren. 

– Det verkar som han hade på sig keps och huvtröja om jag förstod det rätt. 

Men uppgifter från en granne till Jens B Nordström tyder på att tjuven hade en medhjälpare. 

– Min granne mötte två två män när de gick från mitt hus. Han frågade vad de hade gjort inne på tomten, för han hade inte hört när vårt larm hade gått. Då sa de att de hade råkat sparka in en boll som de varit där och hämtat. 

Lade ner utredningen efter några dagar

Jens B Nordström har kontaktat försäkringsbolaget. 

– De har tagit emot en skadeanmälan och bett mig inkomma med polisanmälan. Sedan ska vi börja pussla ihop, och det är lite trassel eftersom det är en del saker man inte har kvitton på som måste styrkas med foton i efterhand. Där har vi inte hunnit så långt. 

Här är tjuven inne i vardagsrummet hos tv-journalisten.

En knapp vecka efter inbrottet kontaktar Dina Pengar polisen för att höra vad som hänt i utredningen och begära ut övervakningsfilmen. 

Beskedet blir att förundersökningen är nedlagd sedan ett par dagar tillbaka. 

– Det är väl trist men inte oväntat. Jag hade kanske hoppats att utredningen skulle dra ut lite längre, men jag hade inte någon enorm förhoppning, det är ju ganska låg uppklarningsprocent, säger Jens B Nordström när Dina Pengar berättar om nedläggningsbeslutet.

Jens B Nordström: ”Världsliga ting”

Dina Pengar har sökt polisen Therese Åkerlund som fattade beslut om att lägga ner förundersökningen och begärt ut nedläggningsbeslut och övervakningsfilm. 

Jens B Nordström har talat med flera kolleger med villor – nästan alla av dem har någon gång drabbats av inbrott.  

– Sedan får man komma ihåg att det här är världsliga ting. Vi mår bra och har hälsan, man får påminna sig om det ibland för att behålla någon slags perspektiv. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen