Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemort avgör hur bra ditt barn är försäkrat

Skillnaderna är stora i hur generöst kommunen försäkrar ditt barn.

Sämst försäkrade är barn i Arjeplog, Nynäshamn och Sigtuna.

Bäst är de i Åmål, Sorsele och Pajala.

Det visar en kartläggning från försäkringstjänsten Insurello. 

Alla kommuner i Sverige har olycksfallsförsäkringar för barn och ungdomar, som gäller under skoltid och till och från skolan. Men sedan varierar försäkringarnas innehåll stort. En del kommuners försäkringar gäller inte på fritiden, andra inte på loven eller om barnet går i friskola.

Företaget Insurello, som hjälper privatpersoner att få ut pengar från sina försäkringar till en kostnad av 25 procent av eventuell ersättning, har med sin nya tjänst Kommungranskaren rankat hur väl Sveriges 290 kommuner försäkrar sina unga invånare. 

– Vi har i vår rankning tagit hänsyn till vilket belopp försäkringen är på, om den gäller dygnet runt och om den även täcker exempelvis mindre ärr, säger Marcus Janback, vd för Insurello.


LÄS OCKSÅ: Flyttade – då blev Sallies försäkring 70 procent dyrare 

Saknar försäkring på fritiden

Kartläggningen visar att 49 av Sveriges kommuner saknar en försäkring som gäller på fritiden. Arjeplog, Nynäshamn, Sigtuna, Lidingö, Sollentuna och Haninge är några av dessa kommuner. Deras försäkringar ger också en lägre ersättning jämfört med andra kommuners försäkringar. 

Bäst skydd har barn och ungdomar i Åmål, Sorsele, Pajala, Örkelljunga och Nykvarn. 

Marcus Janback framhåller att syftet med kartläggningen är att visa att alla kommuner har en olycksfallsförsäkring för barn och unga, även om innehållet varierar.

– Många känner inte till det här skyddet. Ofta är man bättre försäkrad än man tror. 

Men Lisa Halvorsen, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, tycker absolut att den som vill ha ett fullgott skydd för sitt barn ska komplettera med en egen privat försäkring för barnet.

– Den stora anledningen till det är att skolförsäkringen endast omfattar olycksfall, och inte sjukdom. De flesta barn som blir allvarligt skadade blir det på grund av just sjukdom, säger hon. 

Tips när du tecknar barnförsäkring

Teckna en försäkring så snart du kan efter att barnet är fött. Då minskar du risken att något redan har inträffat som gör det svårt att försäkra barnet.


Har du äldre barn är det viktigt att titta på vilka karenstider som gäller innan du tecknar försäkringen. En del bolag har karenstider på flera år för psykiska sjukdomar.


Du kan jämföra olika barnförsäkringar på Konsumenternas.se.


Källa: Lisa Halvorsen, Konsumenternas försäkringsbyrå. 

Annons: