Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligt dataprogram avslöjar vab-fuskarna

Alexandra Wallin, avdelningschef på Försäkringskassan.
Foto: Per Groth
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Försäkringskassan har utarbetat ett förfinat system som upptäcker misstänkta VAB–fuskare.

Hur misstänkta ringas in är inget som personalen vill berätta om.

– Det är hemligt, säger Alexandra Wallin, avdelningschef på Försäkringskassan.

Expressen redovisar i dag sex fall av bidragsfuskare – fall som troligen kunnat stoppas tidigare med det nya hemliga systemet.

Flera av föräldrarna  i de sex avslöjade fall skulle sannolikt ha fastnat i den storsatsning som Försäkringskassan nu gör för att avslöja medvetet fusk och slarv hårdare innan bidragspengarna betalas ut.

Specialenhet granskar misstänkta

För fuskare finns nu en speciell enhet hos Försäkringskassan i Skellefteå som enbart ska granska misstänkta vab–fall. Avdelningen har i dagarna rekryterat ett 10-tal nya personer till specialgranskningen av misstänkta bidragsfuskare.

– Vi satsar extra på kontroller i år och nästa år, säger Alexandra Wallin, avdelningschef på Försäkringskassan.
Foto: Per Groth

– Det är viktigt att alla utbetalningar blir rätt. Vi har ett särskilt uppdrag att säkerställa utbetalningarna. Det gör vi med en mängd inbyggda kontroller som körs i alla ärenden. Sedan kontrollerar våra handläggare mycket i den ordinarie handläggningen, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen för barn och familj på Försäkringskassan. 

–Vi gör även extra kontroller med särskilda urval där det finns större risk för fel. 

"Extra kontroller i år och nästa år"

Försäkringskassan är ute för att jaga de riktiga storsyndarna och de ska till stor del avslöjas av enheten i Skellefteå.

– Vi satsar extra på kontroller i år och nästa år. Det gör vi genom att utveckla våra system, försöker få dem mer finkalibrerade för att hitta fel. Vi har utökat den grupp som håller på med urvalskontrollerna. Vi fokuserar mer på att få korrekta utbetalningar, säger Alexandra Wallin. 

Ungefär 6,5 miljoner vab–dagar tas ut i år. 38 procent går till män och 62 procent till kvinnor.
Foto: © Christina Sundien 2011


Det kallas urvalskontroller när någon fastnar vid datakörning av bidragsansökningarna.

– Det är ett antal olika parametrar som vägs samman av en dator och vi får ut de ärenden där det finns högst risk för fel, säger avdelningschefen Alexandra Wallin.

Hemligt hur misstänkta bidragsfuskare fångas 

Hon vill inte berätta vilka värden/parametrar som ligger till grund för specialgranskning.

– Det är hemligt.

För att minska antalet återkrav och förhindra ökad skuldsättning har Försäkringskassan lagt om större delen av bidragsgranskningen så att till exempel ansökan om vab-ersättning kontrolleras innan pengarna  betalas ut.

Ungefär 840 000 föräldrar vabbar i år – 44 procent män och 56 procent kvinnor
Foto: Försäkringskassan


Annons: