Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

F-kassan: De flesta tar inte ut alla sina föräldradagar

Foto: FÖRSÄKRINGSKASSAN
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera miljoner dagar med föräldrapenning brinner inne varje år – pengar som går tillbaka till staten.

Nya siffror från Försäkringskassan visar att 1,4 miljarder kronor inte använts.

De nya siffrorna från Försäkringskassan visar att för drygt 70 procent av barnen födda 2010 fanns dagar som inte använts och ”försvann” när barnet fyllde 8 år eller slutat första klass.

Totalt handlar det om 3,7 miljoner dagar som inte användes innan de brann inne. I pengar rör det sig om cirka 1,4 miljarder kronor som föräldrarna inte tog ut utan behölls av staten.

Störst andel av dagarna som brinner inne är på lägstanivå 180 kronor per dag, men andelen dagar på sjukpenningnivå ökar.

– I genomsnitt var det 33 dagar som brann inne per barn födda 2010 vilket totalt handlar om nästan 3,7 miljoner dagar. Det motsvarar ungefär 1,4 miljarder kronor som kunde ha betalats ut i föräldrapenning om föräldrarna hade tagit ut alla sina dagar, säger Alexandra Wallin som är chef för avdelningen barn och familj på Försäkringskassan.

Alexandra Wallin, chef för Försäkringskassans avdelning för barn och familj.

För 70 procent av barnen födda 2010 hade föräldrarna inte använt alla dagar med föräldrapenning, men för många är det få dagar som brinner inne.

En majoritet av dagarna som inte används är dagar på lägstanivå, men under de senaste åren har andelen dagar som inte använts på sjukpenningnivå ökat. För barn födda 2010 var 43 procent av dagarna som brann inne dagar på sjukpenningnivå.

  52 procent av föräldrarna med ensam vårdnad använder alla dagar med föräldrapenning. Bland föräldrar med gemensam vårdnad är motsvarande siffra 28 procent.

Föräldrar med låg inkomst har i genomsnitt fler dagar på sjukpenningnivå som brinner inne (25 dagar) än föräldrar med hög inkomst (13 dagar).

Fakta föräldrapenning

Föräldrapenning kan betalas ut i 480 dagar för ett barn. För 390 dagar baseras ersättningen på förälderns inkomst (dagar på sjukpenningnivå). För de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).

Föräldrapenning går att använda till en viss ålder på barnet. För barn födda till och med 2013 går dagarna att ta ut till dess barnet fyller 8 år eller slutar första klass. För barn födda från och med 2014 kan dagarna användas till dess barnet fyller 12 år eller slutar årskurs 5. Men från och med barnets 4-årsdag går det då bara att spara 96 dagar sammanlagt. Dagar som inte använts efter dessa tidpunkter kan inte betalas ut, tillfaller statskassan.

FAKTA: Försäkringskassan

Annons: