Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Strandhäll anklagas för lögn av topptjänstemän

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassans tidigare generaldirektör Adriana Lender.Foto: OKÄND
Tidigare rättschefen Eva Nordqvist.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det måste granskas väldigt noga”, säger Karin Enström (M), ordförande i KU.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll anklagas för att ha ljugit och vilselett riksdagens konstitutionsutskott, KU, i ”affären” om sparkade Ann-Marie Begler från Försäkringskassan.

Anklagelserna mot ministern riktas i ett brev från två tidigare topptjänstemän inom Försäkringskassan och är ställt direkt till KU:s ledamöter och skickat för kännedom till Socialdepartementet.

Brevskrivarna slår ner på Annika Strandhälls påstående om att kritik har framförts vid flera tillfällen till Ann-Marie Begler innan hon petades.

”Statsrådets beskrivning av de aktuella samtalen är grovt missvisande”, anser de två.

– Vi tar det på största allvar och det måste granskas väldigt noga, säger Karin Enström, M, ordförande i KU om brevet.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ville under tisdagen inte kommentera brevet med anklagelserna utan skickade fram sin pressekreterare Simon Andersson.

– Annika Strandhäll har svarat klart och tydligt på frågor som ställts i Konstitutionsutskottet. Vi hänvisar i övrigt till Konstitutionsutskottets granskning.

De två som undertecknat skrivelsen till KU är:

Eva Nordqvist, tidigare rättschef på Försäkringskassan.

Adriana Lender, före detta generaldirektör och högste chef för Försäkringskassan mellan åren 2009 och sista december 2011.

– Regeringen hanterar sin myndighet på ett förskräckligt sätt genom att avsätta chefer på det här viset. Sedan att regeringen ändrar motiveringen till att de avsatt henne. Det man (Strandhäll) säger i KU stämmer inte alls med det man sa vid presskonferensen när hon blev avsatt. Så här kan man inte göra i svensk förvaltning. Det är en upprörande hantering av myndigheten, säger Adriana Lender till Expressen.

Ni säger i klartext att Annika Strandhäll har ljugit.

– Antingen i KU eller vid presskonferensen. 

Brevet, som får betraktas som en närmast unik händelse i konstitutionsutskottets historia, är ställt till samtliga 17 ledamöter i KU. Ett mejl har också skickats direkt till Socialdepartementet för registrering som allmän handling. Det är samma departement som där socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sitter.

Brevet/mejlet från de tidigare toppcheferna på Försäkringskassan.

Mejlet är författat av de två tidigare nyckelpersonerna inom Försäkringskassan. Innehållet i mejlet drogs när KU:s ledamöter samlades under tisdagen för att gå igenom de olika aktuella granskningsärendena . Ärende nummer fyra på dagordningen: ”Förflyttningen av Försäkringskassans generaldirektör”.

– Innehållet i mejlet tangerar de frågor vi har att ta ställning till. Däremot kan jag inte föregripa själva granskningen. Vi är inne i ett slutskede, säger KU:s ordförande Karin Enström till Expressen.

– Vi tar det på största allvar och det måste granskas väldigt noga.

Även kristdemokraternas KU-ledamot Tuve Skånberg underströk allvaret i situationen.

– Nu pågår konstitutionsutskottets bedömning av det här ärendet och jag vill inte föregripa det, men en uppgift om att ett statsråd skulle ha vilselett KU är mycket allvarligt och vi måste gå till botten med det, säger han till Expressen.

Ändrande till ”missvisande”

I en tidig version av brevet som cirkulerade bland flera topptjänstemän i statsförvaltningen användes ordet ”grovt missvisande” i beskrivningen av ministerns agerande. Detta ändrades i slutversionen till enbart ”missvisande” i den version som skickades för diarieföring i departement och KU:s ledamöter.

Annika Strandhäll kan prickas av KU

Redan i förra veckan kunde Expressen avslöja att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med stor sannolikt går mot ett nederlag vid granskningen i ”Begler-affären” och kommer att prickas. Det som nu pågår i KU är frågan hur hårt man ska gå fram och om KU:s ledamöter kan enas om en skrivning där även hennes egna partikamrater bland riksdagsledamöterna står bakom kritiken.

Brevet/mejlet från de tidigare topptjänstemännen på Försäkringskassan får betraktas som sprängstoff i ärendet.

Enligt vad Expressen inhämtat fanns det flera personer inom Försäkringskassan som ville skriva under brevet, men inte vågade inför risken att drabbas av interna repressalier där de i dag är verksamma inom statsförvaltningen.

– Falluckan kan snabbt öppnas om man är för obekväm. Speciellt om den politiska makten på ett eller annat sätt känner sig hotad, säger en källa med direkt insyn i tillkomsten av brevet.

Adriana Lender:

- Jag har full förståelse för dom som fortfarande arbetar inom myndigheten eller andra myndigheter att man drar sig för att skylta med det här. Det är absolut mänskligt.

– Det är en upprörande hantering av myndigheten, säger Försäkringskassans tidigare chef Adriana Lender och som undertecknat brevet till KU.
Eva Nordqvist, fram till nyligen rättschef på Försäkringskassan är en av undertecknarna.

Båda ingick i den grupp som några dagar efter att Ann-Marie Begler sparkats protesterade mot beslutet i ett brev till regeringen. I protestgruppen ingick flera personer i Försäkringskassans ledningsgrupp och några före detta generaldirektörer.

Enligt vad Expressen inhämtat ska det också finnas nyckelpersoner som kan vara beredda att träda fram och redovisa uppgifter som går rakt emot den historiebeskrivning som som Annika Strandhäll och hennes tidigare statssekreterare tidigare uppgett för KU.  

Ann-Marie Beglers egen video om att regeringen gett henne sparken.

Ann-Marie Begler har tidigare skriftligen meddelat Konstitutionsutskottet att hon och ”mina medarbetare” haft regelbundna möten med dåvarande statssekreteraren Therese Svanström.

I det skarpt formulerade brevet till konstitutionsutskottets samtliga ledamöter vädjar brevskrivarna om att granskningen i KU utvidgas.

”Ärendet har en principiell räckvidd och vi anser att omständigheterna i det här fallet är sådana att KU:s granskning måste omfatta inte endast formerna för hur Ann-Marie Begler skildes från sitt arbete utan också varför, dvs. den sakliga grunden för regeringens agerande”.

Tjänstemännen: Ann-Marie Begler sparkades utan godtagbar förklaring

De två brevskrivarna Eva Nordqvist och Adriana Lender anser att regeringen inte gett något godtagbar förklaring till varför man sparkade Ann-Marie Begler från sin tjänst som Försäkringskassans generaldirektör i april förra året.

”Att statsrådet Strandhälls uppgifter i KU är felaktiga stärks dessutom av vad statsrådet sa när beslutet om omplacering meddelades. De stärks också av att statsrådet inte träffade generaldirektören under våren, vilket hade borde ha skett om problemen var så stora som nu görs gällande, samt av att generaldirektören fick en löneökning om två procent på en redan mycket hög lön”. 

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) anklagas för att ha ljugit.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

De två brevskrivarna anklagar regeringen för att ha ändrat på motiveringen till varför Ann-Marie Begler fick sparken. I brevet/mejlet slår de också ner på socialförsäkringsminister Annika Strandhälls påstående inför KU att kritik hade framförts mot Ann-Marie Begler vid möten. De anser att ministerns uppgifter är ”grovt missvisande”.

Ann-Marie Begler erbjöds toppjobb i tysthet

Sparkade Ann-Marie Begler erbjöds av regeringen att bli chef för Pensionsmyndigheten.

När Ann-Marie Begler skulle sparkas erbjöds hon i tysthet i stället jobbet som chef för Pensionsmyndigheten - ett faktum som brevskrivarna anser är märkligt eftersom regeringen sades sakna förtroende för Begler.

”Vidare förefaller det minst sagt osannolikt att regeringen samtidigt som den framförde att den saknade förtroende för Anne Marie Begler erbjöd henne uppgiften som chef för den samhällsviktiga Pensionsmyndigheten”, skriver de tidigare toppcheferna på Försäkringskassan.

Annika Strandhäll höll en låg profil under dagen sedan brevet till KU blev känt.  Hennes pressekreterare Simon Andersson:

– Annika Strandhäll har svarat klart och tydligt på frågor som ställts i Konstitutionsutskottet. Vi hänvisar i övrigt till Konstitutionsutskottets granskning.

Inget om brevet?

- Nej, det är den kommentar som jag vill lämna som pressekreterare å statsrådets  vägnar. 

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll under förhöret i KU den 25 april.

Strandhäll: ”Lagt alla kort på bordet”

I förra veckan, sedan Expressen kunde berätta att KU sannolikt kommer att rikta kritik mot Annika Strandhäll, talade vi med henne. Det kritiska brevet till KU var då inte känt 

– Jag har lagt alla kort på bordet och varit väldigt tydlig. Sedan är det svåra juridiska frågor och det var ett speciellt fall. Jag ser fram emot KU:s granskning och vad KU kommer att landa i.

Lotta Engzell-Larsson, ledarskribent på Dagens industri, anser att oppositionen bör väcka ett misstroendevotum mot Annika Strandhäll efter de senaste uppgifterna.

”Saken är illa skött. Särskilt i ljuset av att Stefan Löfven och hans regering ständigt talar om hur demokratin vittrar i Polen och Ungern för att deras regeringar otillbörligt försöker styra myndigheter.”, skriver hon i tidningen.

Annons: