Regeringens kräver att Försäkringskassan pressar ner dagarna, vilket gör att fler får avslag på sina ansökningar. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNRegeringens kräver att Försäkringskassan pressar ner dagarna, vilket gör att fler får avslag på sina ansökningar. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens kräver att Försäkringskassan pressar ner dagarna, vilket gör att fler får avslag på sina ansökningar. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens mål får effekten att fler förlorar sin sjukersättning, menar Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet. Foto: KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLI / REGERINGSKANSLIETRegeringens mål får effekten att fler förlorar sin sjukersättning, menar Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet. Foto: KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLI / REGERINGSKANSLIET
Regeringens mål får effekten att fler förlorar sin sjukersättning, menar Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet. Foto: KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLI / REGERINGSKANSLIET
Jonas Sjöstedt Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNJonas Sjöstedt Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alltfler sjukskriva blir av med sjukpenning

Publicerad

Fler och fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning på grund av regeringens krav på  Försäkringskassan att pressa ner dagarna. 

I kvällens Aktuellt duckar socialminister Annika Strandhäll från att debattera frågan med vänsterledaren Jonas Sjöstedt som också är inbjuden. 

– Jag tycker att det här är ett sätt att smita i debatten, säger Sjöstedt. 

Antalet sjukpenningdagar sjunker snabbare än väntat, meddelade Försäkringskassan i måndags. 

Bakgrunden är regeringens mål att sjukpenningtalet ska vara 9,0 i december 2020, i dag ligger man på 10,2 dagar, skriver SVT. 

En förklaring till att sjukpenningdagarna nu sjunker snabbare än väntat är regeringens krav på Försäkringskassan, vilket gör att fler får avslag på sina ansökningar. 

 

LÄS OCKSÅ: Försäkringskassan varnar för bedragare

 

Andelen avslag har ökat från en till två och en halv procent sedan kravet infördes hösten 2015. För de som redan är sjukskriva är siffran högre, där har avslagen tredubblats, skriver SVT. 

LO kritiska 

Ett av Socialdemokraternas vallöften inför valet 2014 var att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen, vilket man har gjort. 

Men de övriga tidsgränser som allianregeringen införde behöll man. detta betyder till exempel att den som anses kunna utföra ett annat jobb en det man hade när man blev sjukskriven förlorar sin ersättning efter sex månader. 

LÄS OCKSÅ: "Jeniffer: Jag har råd med julklappar vart femte år" 

Kritik mot regeringens agerande

LO är kritisk till regeringens krav på att de som är sjuka tvingas söka jobb. 

– Vi ser att hela hanteringen för våra medlemmar håller på att haverera. Folk som är multisjuka blir definierade som friska och ställs då inför att söka jobb. Men man kan inte få ett jobb med alla de sjukdomarna, det är fullkomligt horribelt, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO till SVT.

Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter är också kritiska till regeringens agerade i frågan. 

Enligt Socialminister Annika Strandhäll (S) handlar ökningen snarare om att Försäkringskassan nu gör fler och noggrannare bedömningar. 

– Det görs i dag prövningar av arbetsförmågan i nästan 90 procent av alla sjukfall att jämföra med runt 50 procent 2014. Då är det klart att vi ser en ökning av avslagen för man prövar fler personer, det är inte jättekonstigt, säger hon till SVT.

S duckar debatt med V 

På tisdagskvällen kommer ämnet med sjuktalen även att tas upp i SVT:s Aktuellt. Socialminister Annika Strandhäll (S) och vänsterledaren Jonas Sjöstedt medverkar - dock inte tillsammans. 

Annika Strandhälls pressekreterare, Victor Harju, menar att anledningen till att man inte vill möta Sjöstedt i en debatt är handlar om upplägget, där man ville svara på sakfrågorna snarare än att debattera. 

– Vi har ju gemensam budget där vi också avhandlar en del av de här frågorna, det har vi också med oss när vi väger debatt, säger han. 

Finns inte risken att det verkar som att ni inte vill ta debatten med Vänsterpartiet i frågan?

– Jag tror att ministern kommer att ha utmärkta svar på det i kväll.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt däremot ville gärna diskutera frågan med Strandhäll i kväll. Han tycker att detta är ett sätt för Socialdemokraterna att smita från debatten. 

– Vi är ett oppositionsparti och är oeniga med Socialdemokraterna om det här. Jag tycker att det här är ett sätt att smita i debatten. Vi har också varit oeniga i budgetsamtalen där vi har velat att man ska gå ifrån dagens system med tidsgränsen. Jag tycker att de ska stå för att det finns stora politiska skillnader. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen