Domstolen i Detroit åtalar förre Volkswagen-vd:n Martin Winterkorn för bedrägeri. Foto: MICHAEL SOHN / AP / TT NYHETSBYRÅNDomstolen i Detroit åtalar förre Volkswagen-vd:n Martin Winterkorn för bedrägeri. Foto: MICHAEL SOHN / AP / TT NYHETSBYRÅN
Domstolen i Detroit åtalar förre Volkswagen-vd:n Martin Winterkorn för bedrägeri. Foto: MICHAEL SOHN / AP / TT NYHETSBYRÅN
Volkswagen erkänt sig skyldiga till att medvetet ha brutit mot USA:s miljölagar. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT NYHETSBYRÅNVolkswagen erkänt sig skyldiga till att medvetet ha brutit mot USA:s miljölagar. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Volkswagen erkänt sig skyldiga till att medvetet ha brutit mot USA:s miljölagar. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Förre Volkswagen-vd:n åtalas för dieselskandalen

Publicerad

Efterverkningarna efter Volkswagens dieselskandal fortsätter.

Nu åtalas biljättens förre vd Martin Winterkorn för bedrägeri i USA, skriver New York Times.

Winterkorn misstänks ha varit del av Volkswagens riggning av dieselbilar för att klara amerikanska utsläppsgränser.

Martin Winterkorn avgick som vd för Volkswagen i september 2015, efter att den stora dieselskandalen rullats upp. Biljätten har hela tiden hävdat att ingen i företagets ledning kände till att bilarna riggats för att manipulera utsläppstester. Trots det väljer nu den federala tingsrätten i Detroit att åtala Winterkorn.

Beskedet från domstolen kom på torsdagen. Då lades Winterkorns namn till de andra som åtalats för över ett år sedan.

– Åtalet som offentliggörs i dag hävdar att Volkswagens sättande i system att fuska med lagens krav gick hela vägen till toppen i företaget, säger USA:s justitieminister Jeff Sessions i ett uttalande som Bloomberg tagit del av.

Winterkorn vittnade för tyska parlamentet

Winterkorn har gång på gång hävdat att han är oskyldig. Bland annat har han vittnat för det tyska parlamentet. New York Times skriver att Tyskland normalt inte lämnar ut sina medborgare, men att åtalet kan öka sannolikheten att Winterkorn åtalas även i Tyskland - där åklagare redan genomfört husrannsakan mot Volkswagen-ägda Porsche.

Åtalet mot den tidigare vd:n kan innebära att den redan skyhöga notan för skandalen kan växa sig ännu större för Volkswagen. Enligt New York Times försvagas ny företagets försvar mot en stämning från aktieägarna, något som kan kosta ytterligare flera miljarder dollar.

Volkswagen erkänt sig skyldiga till att medvetet ha brutit mot USA:s miljölagar. Biljätten skyllde dock det hela mot lägre chefer.

 

LÄS MER: TORBJÖRN NILSSON: Så levde dieselhajpen upp – och så dog den 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen