"Misstankarna handlar om att han ska ha utnyttjat flygplanet på fel sätt vid ett antal tjänsteresor", säger Jan Johanssons advokat Hans Strandberg till DI. Foto: Henrik Montgomery / TT
"Misstankarna handlar om att han ska ha utnyttjat flygplanet på fel sätt vid ett antal tjänsteresor", säger Jan Johanssons advokat Hans Strandberg till DI. Foto: Henrik Montgomery / TT

Förre SCA-vd:n misstänks för brott

Publicerad

SCA:s före detta vd Jan Johansson kan enligt Dagens industri ha använt SCA:s affärsflyg för att ta sig till OS i London 2012, fotbolls-VM i Brasilien 2014 och en semester till Sydafrika 2014.

Nu har Johansson delgivits misstanke om grov trolöshet mot huvudman. Men han förnekar brott.

– Misstankarna handlar om att han ska ha utnyttjat flygplanet på fel sätt vid ett antal tjänsteresor, säger hans advokat Hans Strandberg till DI.

Jan Johansson, tidigare vd för SCA, har delgivits misstanke om grov trolöshet mot huvudman av åklagare vid Riksenheten mot korruption, skriver Dagens industri.

Johansson uppges ha genomgått förhören i februari. Misstankarna mot honom gäller åren 2012 till 2014 då han anklagas för att ha använt sig av SCA:s affärsflyg för att kunna besöka en rad eftertraktade idrottsevenemang, däribland OS i London 2012 och fotbolls-VM i Brasilien 2014.

Affärsflyg för miljoner

Från företagets sida har man menat att Jan Johansson gjort resorna med tanke på sitt jobb som vd för SCA. Men enligt Dagens industri har affärsflyget rört sig efter spelschemat under fotbolls-VM i Brasilien. Resorna ska ha kostat flera miljoner kronor.

Svenska Dagbladet har skrivit förut att Jan Johansson tog SCA:s privatjet till Kiev i Ukraina för att tillsammans med sin dotter se finalen i fotbolls-EM 2012.

Förnekar brott

Jan Johansson förnekar att han gjort något brottsligt.

– Under förhöret förklarade han att resorna i högsta grad var tjänsterelaterade och det fanns inga egentliga inslag av något annat, mer än vid ett tillfälle och då betalade han själv för flygplanet under en särskild utflykt som gjordes i Sydafrika. Han har gett uttömmande förklaringar, säger Johanssons advokat Hans Strandberg till DI.

Under 2015 fick SCA:s vd Jan Johansson och ordförande Sverker Martin-Löf lämna sina poster i företaget. Även vd:n för huvudägaren Industrivärden, Anders Nyrén, tvingades bort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen