Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förre rikspolischefen: Bojkotta bankerna

"Det blir närmast ett hån mot konsumenter, företag och kommuner", säger förre rikspolischefen Björn Eriksson om bankerna. Foto: Sara Strandlund

Allt fler banker vägrar att ta emot kontanter.

Nu ryter tidigare rikspolischefen Björn Eriksson ifrån och uppmanar kommuner till bojkott.

– Det blir närmast ett hån mot konsumenter, företag och kommuner, säger han till Östran.

På två år, mellan 2010-2012 har 490 svenska bankkontor slopat manuella kontanthanteringar.

I tidningen Folket menar Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter och Björn Eriksson att kommuner kan sätta stopp för banker som vägrar tillhandahålla kontanter.

"Väldigt sårbart samhälle"

"Ett kontantlöst samhälle innebär stora risker som inte på långa vägar är utredda ännu. Om ingen drar i bromsen nu kan vi stå inför ett samhälle som är både väldigt sårbart och ganska så totalitärt. Vi är långt ifrån beredda att ta det steget", skriver de i ett debattinlägg.

Och Björn Eriksson utvecklar nu sitt resonemang för Östran.

– Bankerna vill ha mer korthantering eftersom de tjänar pengar på det. Det är det enkla skälet. Om fler kommuner ställde krav på att banker ska kunna ta emot och lämna ut kontanter skulle det sätta en effektiv press på bankerna att inte lämna handeln och lokalsamhällena ute i Sverige åt sitt öde, säger Björn Eriksson.

"Närmast ett hån"

Han berättar att färre än tre kontor av tio har kontanterna kvar, en utveckling som beskrivs som "dyster."

Han uppmanar kommuner att ta ställning och bojkotta banker som vägra ta emot kontanter. Björn Eriksson säger till tidningen att han inte köper att förändringarna sker till förmån för kunderna och menar att de "inte bryr sig om enskilda kunder".

– Det blir närmast ett hån mot konsumenter, företag och kommuner när de verkliga vinnarna på ett kontantlöst samhälle är bankerna själva, säger han till Östran.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!