"Det blir närmast ett hån mot konsumenter, företag och kommuner", säger förre rikspolischefen Björn Eriksson om bankerna. Foto: Sara Strandlund
"Det blir närmast ett hån mot konsumenter, företag och kommuner", säger förre rikspolischefen Björn Eriksson om bankerna. Foto: Sara Strandlund

Förre rikspolischefen: Bojkotta bankerna

Publicerad

Allt fler banker vägrar att ta emot kontanter.

Nu ryter tidigare rikspolischefen Björn Eriksson ifrån och uppmanar kommuner till bojkott.

– Det blir närmast ett hån mot konsumenter, företag och kommuner, säger han till Östran.

På två år, mellan 2010-2012 har 490 svenska bankkontor slopat manuella kontanthanteringar.

I tidningen Folket menar Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter och Björn Eriksson att kommuner kan sätta stopp för banker som vägrar tillhandahålla kontanter.

"Väldigt sårbart samhälle"

"Ett kontantlöst samhälle innebär stora risker som inte på långa vägar är utredda ännu. Om ingen drar i bromsen nu kan vi stå inför ett samhälle som är både väldigt sårbart och ganska så totalitärt. Vi är långt ifrån beredda att ta det steget", skriver de i ett debattinlägg.

Och Björn Eriksson utvecklar nu sitt resonemang för Östran.

– Bankerna vill ha mer korthantering eftersom de tjänar pengar på det. Det är det enkla skälet. Om fler kommuner ställde krav på att banker ska kunna ta emot och lämna ut kontanter skulle det sätta en effektiv press på bankerna att inte lämna handeln och lokalsamhällena ute i Sverige åt sitt öde, säger Björn Eriksson.

"Närmast ett hån"

Han berättar att färre än tre kontor av tio har kontanterna kvar, en utveckling som beskrivs som "dyster."

Han uppmanar kommuner att ta ställning och bojkotta banker som vägra ta emot kontanter. Björn Eriksson säger till tidningen att han inte köper att förändringarna sker till förmån för kunderna och menar att de "inte bryr sig om enskilda kunder".

– Det blir närmast ett hån mot konsumenter, företag och kommuner när de verkliga vinnarna på ett kontantlöst samhälle är bankerna själva, säger han till Östran.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen