Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre riksbankschefen fick fortsatt full lön

Förre Riksbankschefen Urban Bäckström fick full lön, 1,9 miljoner kronor, i fjol trots att han inte arbetade en dag på banken. 

Det framgår av Riksbankens bokslut för 2003.

Urban Bäckström slutade frivilligt som Riksbankschef 2002, två år innan hans förordnande gick ut. Men eftersom direktionsledamöterna enligt lag inte får ta liknande jobb på annat håll sedan de slutat har de rätt till full lön under ett år utan tjänstgöringsskyldighet. Avräkning ska ske från eventuell lön från annat jobb, enligt Riksbankens riktlinjer.  Den 1 november fick Bäckström ett nytt jobb som vd för Skandia Liv. Riksbanksfullmäktige gav sin tillåtelse till att han fick börja jobba två månader innan karenstiden löpte ut.

Innestående semester Hans lön inklusive annan ersättning från Riksbanken uppgick alltså till 1,9 miljoner kronor under 2003. Det är lika mycket som han fick året dessförinnan, men då uppdelat på 1,3 miljoner kronor från Riksbanken och resterande del från uppdraget i Bank for International Settlement.  Att han fått lika mycket trots att han ska ha avdrag på två månadslöner i och med det nya jobbet på Skandia Liv förklarar Henrik Gardholm, som jobbar med bankens bokslut, med att avräkning i stället gjorts på den innestående semesterlönen.  Den nye Riksbankschefen Lars Heikensten tjänade i fjol 2 miljoner kronor, varav 1,4 miljoner från Riksbanken och resterande summa från Bank for International Settlement. Övriga ledamöter hade lön på mellan 1,6 och 1,8 miljoner kronor.

Gick nio miljoner back Riksbankens bokslut visar i övrigt att banken gjorde en förlust i fjol på 9,3 miljarder kronor. Anledningen är främst förluster till följd av negativa valutakurseffekter när den svenska kronan har stärkts under året.  Även bankens guldreserv har tappat i värde, mätt i kronor räknat. Guldpriset har visserligen stigit men dollarn har samtidigt tappat stort i värde, vilket sammantaget medfört att guldreserven förlorat 180 miljoner kronor i värde till 18 030 miljoner kronor.  För problemföretaget Svensk Kontantförsörjning, Riksbankens dotterbolag för hantering av kontanter, fördubblades förlusten till 446 miljoner kronor. Omstruktureringskostnaderna uppgick till 217 miljoner kronor till följd av neddragningarna på flera kontor i dotterföretaget Pengar i Sverige.  I förra veckan blev det klart med försäljningen av Pengar i Sverige till Securitas Värde. Merparten av de anställda erbjuds anställning i det nya bolaget. De delar av Pengar i Sverige som inte övertas av Securitas Värde AB avvecklas.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!