På grund av ett tekniskt problem tar Ica "betalt" för egen kasse. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
På grund av ett tekniskt problem tar Ica "betalt" för egen kasse. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS

Förklaringen bakom detaljen på Ica-kvittot

Publicerad

Kunden tog med sin egen kasse – men fick ändå betala.

Nu försöker Ica lösa felet i systemet vid självutcheckningskassorna.

– Man försöker åtgärda det, säger en presstalesperson på Ica.

Efter ett inlägg på Ica:s Facebooksida uppmärksammades ett fenomen som tycks vara lokalt vid butiken i Skogås.

En kund upptäckte att "Egen kasse" gick in som 0,01 kronor på kvittot frågade butikskedjan varför.

"Anledningen till att du debiteras 0,01kr är för att systemet ska känna av vikten på kassen, samt varorna du inhandlat", svarar Ica i en kommentar under inlägget.

"För att undvika att få denna debitering kan du välja 'Ingen kasse' och packa dina varor efteråt. Butiken är medveten om att denna lösning inte är helt optimal och jobbar tillsammans med IT för att utveckla tjänsten."

På kvittot syns en kostnad på 0,01 kronor för egen kasse.Foto: Privat

Kunden undrar varför personalen i butiken inte kände till debiteringen för egen kasse.

"Det är såklart bra om all personal har information kring hur det fungerar så de kan förmedla detta till dig som kund. Jag beklagar att detta inte varit fallet", svarar Ica.

Ica: "Tekniskt fel i systemet"

Enligt Ica ligger problemet i systemet och att det i nuläget är omöjligt att kringgå debiteringen rent tekniskt. 

Enligt Icas presstjänst försöker företaget åtgärda problemet nu.

– Det är ett tekniskt fel i systemet som drabbar självutcheckningskassans kontrollvåg. Man försöker åtgärda det nu. Men det är 0,01 krona så det ska i praktiken inte drabba kunden, men det är ett problem man försöker lösa, säger en presstalesperson på Ica.

– Ska man agera på ett sådant problem behöver man få in en anmälan. Om det debiteras på kortet kontaktar man Ica-banken, men vi har inte fått höra mer om det här så det är med största sannolikhet lokalt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen