Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företagen som anställer mitt i krisen

Allt är inte nattsvart i spåren av Corona - i Italien ser man positiva spår.

Varsel och permitteringar har blivit konsekvenser i spåren av Corona.

Svensk handel larmar om att 70 000 jobb är hotade. 

Men mitt i krisen finns det företag som anställer.

Branscher blöder. Inom hotell och restaurang har över 6 000 personer redan varslats om uppsägning. Tusentals har blivit permitterade (se förklaring till ordet här) inom SAS och Volvo säger nu upp 5 000 personer som arbetar som konsulter. Unga personer utan något att falla tillbaka på ser sina inbokade timmar försvinna. 

Oron för vad som ska hända är stor. 

– Många företag har inte mer än några dagar på sig innan de går under, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel, till Di. 

Men mitt i krisen finns också de företag som anställer. 

Apotekskedjan Apotea ser ett ökat tryck i försäljning och behöver därför mer arbetskraft. Därför rekryterar man nu 100 nya personer.

– Responsen har varit fantastisk, bland annat från hotell och reseindustrin. Jag har pratat med personalchefer som börjat gråta av glädje. Vi har fått in runt 50 personer som kommer att börja under nästa vecka, säger grundaren Pär Svärdson till Breakit.

E-handel för mat ökar - fler behövs 

Efter att allt färre personer går till platser där vanligtvis många andra är och i stället håller sig inomhus har Mathem, en av de företag som levererar mat till dörren, fått fler hem att leverera till. Därför utökar man nu personalstyrkan.

– Vi måste kompensera både för en kraftigt ökad efterfrågan samt ökad sjukfrånvaro, det blir dubbla effekter på det här, säger vd:n Johan Lagerkrantz till SR som också rapporterar att även omsorgsföretag har ett större behov. 

Lidl startar samtidigt ett samarbete med Nordic Choice Hotels och rekryterar medarbetare som blivit varslade.

– Ett fint exempel på hur vi i kristider kan hjälpa varandra, även över branschgränser, säger Helena Erlingsjö, HR-direktör på Lidl Sverige i en kommentar.

Citygross har under måndagen lagt ut en annons på sin hemsida i vilken man i hela Sverige söker fler som kan arbeta.

– Vi har ett enormt tryck på försäljningen i våra butiker och söker nu dig som med kort varsel och under minst ett par veckor framåt har möjlighet att arbeta vid behov hos oss, skriver man

Anställer 100 000 personer 

Även utomlands finns det företag som blir fler. Amazon säger nu att man ska anställa 100 000 personer för att kunna möta efterfrågan, enligt Financial Times. De är inte ensamma om att behöva fler. Wall Street Journal skriver att Walmart, den stora amerikanska jätten inom detaljhandel, ska anställa 15 000 personer under en tid och dessutom betala ut bonusar till anställda på totalt över motsvarande 5,7 miljarder kronor.

Många av de över 10 000 som permitterats från SAS erbjuds nu också en utbildning för att på kort tid kunna gå in och stötta upp arbetet inom vården. 

– Att vi i detta mörker kan se ett litet ljus av att vi gör någonting handlingskraftigt och bra, känns underbart, säger Fredrik Hillelson, vd på utbildningsföretaget Novare som tillsammans med Sophiahemmet Högskola kommit med erbjudandet.

Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!