Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föreningens ekonomi viktigare för boköpare

En sån här ståtlig balkong suktar säkert många efter - men fler efterfrågar nu trygg ekonomi i bostadsrättsföreningen.Foto: Sergey Galushko/Colourbox

Amorteringskravet kryper nu allt närmare.

Effekterna på bomarknaden är fortfarande svåra att sia om.

Men enligt en undersökning från mäklarföretaget Bjurfors värderar bostadsspekulanterna nu en trygg ekonomi i föreningen högre.

Den 1 juni ska de nya reglerna om amorteringskrav träda i kraft för låntagare.

Om belåningsgraden är över 70 procent måste man minst amortera 2 procent av lånet.

Många banker har redan i dag frivilligt infört liknande krav på amortering för sina kunder.

Något som verkar ha gjort bostadsspekulanter mer riskmedvetna, i alla fall enligt Bjurfors undersökning.

Balkong tidigare vinnare

Tidigare år har balkong toppat listan över vad som är viktigast för potentiella bostadsrättsköpare. Men när frågan ställdes i början av året var det föreningens ekonomi som ansågs som viktigast.

– Högre prisnivåer, ökade krav från banker samt att det uppmärksammats att vissa bostadsrättsföreningar har dålig ekonomi har satt sina spår i hur bostadsköpare värderar i dag, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg, i en kommentar till undersökningen.

En sund ekonomi i föreningen med stor del av lånen avbetalda kan leda till lägre avgifter – vilket kan bli än viktigare i framtiden för att hålla nere den totala månadssumman för boendet ihop med ränta och amortering.

– Vi ser att bostadsrätter med balkong är fortsatt väldigt attraktiva, men att fler faktorer spelar in i dag, säger Sven-Erik Kristensen.

Beslutat i riksdagen

I förra veckan klubbade riksdagen igenom amorteringskravet - men exakt hur reglerna kommer att formuleras är inte klart. Enligt Finansinspektionens tidsplan kommer de att skicka sina förslag på föreskrifter till regeringen den 18 april.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!