Forbes: Alexandra,19, är världens yngsta miljardär

Familjeförmögenheten i Ferd har bland annat bakgrund inom tobaksindustri.
Foto: Gugge Zelander

Hon är från Norge – och världens yngsta dollarmiljardär.

19-åriga Alexandra Andresen är nykomling på Forbes årliga lista över världens rikaste.

På tisdagen släppte den amerikanska affärstidningen Forbes sin årliga lista över världens rikaste personer och korar norskan Alexandra Andresen till världens yngsta dollarmiljardär.

Hon är god för 1,2 miljarder dollar, enligt Forbes. Förmögenheten kommer från pappa Johan F. Andresens sålda tobaksimperium. 

– Jag känner ett stort ansvar. På ett sätt tror jag att jag inte har gjort mig förtjänt av detta. Att hitta ett sätt att ge något tillbaka tycker jag är svårt, berättar hon på familjebolaget Ferds hemsida.

Även hennes syster Katharina Andresen, 20, är med på Forbes lista. Båda är nykomlingar på listan och rankas som de 1 476:e rikaste i världen. Alexandra Andresen berättar på Ferds hemsida hur det är att ha pengar:

– Det är en nödvändighet, men inte något jag behöver använda i överflöd. Men att min familj har resurser har gett mig många möjligheter. Jag sparar hela tiden, det har jag alltid gjort. 

"Framgång motiverar"

Hon påpekar samtidigt att det inte räcker med pengar för att lyckas i livet.

– Det finns människor som har kommit till världstoppen utan att ha en rik familj. Samtidigt har det varit en stor fördel för mig att ha en familj som stöttar mig på alla sätt.


LÄS MER: DÄRFÖR HAR VÄRLDENS RIKASTE GÅTT BACK I ÅR


Efter att nyss ha slutat skolan jobbar hon numera med hästdressyr och bor i Tyskland.

– Framgång motiverar mig mycket. Små vardagliga ögonblick betyder mycket för mig. Att få till något jag tränat på i månader är helt obeskrivligt. Dressyrridning är som en dans mellan häst och ryttare, där allt ska vara i harmoni. När det fungerar är det helt underbart, säger hon på Ferds hemsida.


LÄS MER: SÅ INVESTERAR VÄRLDENS ALLRA RIKASTE

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!