Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrapenninguttaget skiljer sig i olika inkomstgrupper

Foto: I genomsnitt har föräldrarna tagit ut 4,4 föräldrapenningdagar per vecka.
- Möjligheten att vara föräldralediga från arbetet för att förlänga semestrar eller vara med i barnens vardag minskar för de föräldrar som måste ta ut de flesta dagarna på en gång, säger Alexandra Wallin på Försäkringskassan.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet uttagna föräldrapenningdagar under ett barns första år varierar stort beroende på hur hög inkomst föräldrarna har och om de bor ihop.

Ensamstående föräldrar med låg inkomst tar i genomsnitt ut flest dagar under barnets första år, 6,0 dagar per vecka.

Det kan jämföras med sammanboende föräldrar med hög inkomst som i genomsnitt tar ut 3,7 dagar per vecka under barnets första år.

Försäkringskassan har studerat uttaget av föräldrapenning för förstfödda barn födda år 2015 från dagen de är födda till dess att de fyller ett respektive två år. Analysen visar att föräldrar nyttjar föräldraförsäkringen olika i olika inkomstklasser. Föräldrar som av ekonomiska skäl behöver ta ut de flesta dagarna under barnets första år har ingen möjlighet att välja att spara dagar tills barnen blir äldre.

– Möjligheten att vara föräldralediga från arbetet för att förlänga semestrar eller vara med i barnens vardag minskar för de föräldrar som måste ta ut de flesta dagarna på en gång. Att ha en ordentlig arbetsmarknadsanknytning och en bra inkomst innan barnet föds kan därför vara avgörande för hur länge en förälder kan vara föräldraledig och hur flexibelt försäkringen kan nyttjas, säger Alexandra Wallin, chef på avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan.

I genomsnitt har föräldrarna tagit ut 4,4 föräldrapenningdagar per vecka och barn under barnets första år. Antalet dagar som finns kvar för barnet efter barnet fyllt två år är också olika i de båda grupperna. För de ensamstående föräldrarna med låg inkomst finns det i genomsnitt 72 dagar kvar när barnet fyllt två medan de sammanboende föräldrarna med hög inkomst i genomsnitt har 160 dagar kvar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!