Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fondspararna 152 miljarder rikare i juni

Fondspararna nettosparade 3,9 miljarder i juni.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Aktiefonder och långa räntefonder var populärast.Foto: CRIS FAGA/SHUTTERSTOCK / CRIS FAGA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Svenskarna nysparade 3,9 miljarder i fonder i juni.

Totalt blev fondspararna 152 miljarder rikare under månaden.

Nettofonder och långa räntefonder var populärast, enligt Fondbolagens förenings statistik.

Omflyttningarna inom och mellan olika fondtyper kan till stor del förklaras av flyttar inom premiepensionssystemet, uppger Fondbolagen.

Fondspararna tycks nu vara mindre intresserade av blandfonder som visar ett nettouttag i juni, medan nettoinsättningar gjordes i aktiefonder och långa räntefonder.

Blandfonder mindre populärt

Aktiefonder hade ett nettoinflöde på 7,8 miljarder och för långa räntefonder var nettoinflödet 3,9 miljarder. Från blandfonderna var uttaget 5,2 miljarder och hedgefonderna blev av med 1,8 miljarder kronor.

Det betyder att nysparandet stannar på 3,9 miljarder i juni, enligt månadsstatistiken.  Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med 152 miljarder kronor och uppgick i slutet av juni till 4 631 miljarder.

Nysparandet i år: 28 miljarder

Hittills i år uppgår det totala nysparandet i fonder till 28 miljarder kronor. Den största delen av detta har hamnat i långa räntefonder, följt av aktiefonder, skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!