Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska folket har aldrig sparat mer i fonder än nu

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: DAN COLEMAN / AVANZA

Aldrig har svenskarna haft så mycket pengar i fonder som nu, visar färsk statistik från Fondbolagens Förening. 

Och trots viss oro på börsen är det fortfarande aktiefonder som lockar. 

– Låga räntor gör att vi har mer kvar i plånboken, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank. 

Sparar du i fonder?

Svenskarna fortsätter att ösa in sparpengar i fonder. I maj ökade den samlade fondförmögenheten med 38 miljarder kronor till hela 4 233 miljarder kronor, enligt färsk statistik från Fondbolagens förening. Det utgör den högsta noteringen någonsin för den svenska fondmarknaden

Hela 60 procent av den samlade fondförmögenheten utgörs av aktiefonder. Det var också den kategori som flest köpte fondandelar i under maj, trots viss börsoro. Totalt nettosparades 7 miljarder kronor i aktiefonder under månaden. 

– Trots att makroekonomisk oro präglade stora delar av maj så hittade spararna tillbaka till aktiefonder efter ett par månader med nettoförsäljningar, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

LÄS MER: Stort guide för varje ålder – så ska du spara 

Mer kvar i plånboken

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, ser flera förklaringar till att spararna väljer aktiefonder. 

– Vi har en stark konjunktur, bolagens kvartalsrapporter var godkända, och Riksbanken fortsätter att hålla räntan rekordlåg. Samtidigt har den största osäkerheten på bostadsmarknaden lagt sig. Allt som allt ser ekonomin fortsatt stark ut och de låga räntorna gör att vi har mer pengar kvar i plånboken, säger hon. 

Johanna Kull påpekar ändå att det finns en viss osäkerhet i var börsen är på väg. Spararnas köp i aktiefonder var trots allt relativt försiktiga, eftersom de gick in i breda globalfonder. 

FRIDA BRATT: Känner du dig som en idiot är du lönsam 

– Det kan dock vara bra att komma ihåg att globalfonderna har gynnats kraftigt av den svaga svenska kronan. Jag tycker inte att man ska glömma bort Sverigefonder, även de har en naturlig plats i vårt fondsparande.

Dyrt med blandfonder

De senaste årens nya spararfavorit blandfonder lockade också spararna i maj, med nettoinsättningar på 3,7 miljarder kronor. Blandfonder placerar både i aktier och räntor, och är den fondkategori som lockat till sig flest sparkronor hittills i år, med ett ny sparande på 10,5 miljarder kronor. Köpen av blandfonder kan också ses som ett tecken på att spararna vill vara lite försiktiga. 

LÄS MER: Så lite behöver du spara för att trygga din pension 

Men fondtypen möts ofta av kritik, främst på grund av prislappen. Snittavgiften för en blandfond är 1,4 procent, vilket är högre än snittet för både aktie- och räntefonder. 

– Därför är det extra viktigt att vara prismedveten när du väljer blandfond, säger Johanna Kull.  

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!