Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fonderna du ska se upp för – när börsen svajar

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Osäkerheten på börsen spås fortsätta, och det har fått spararna att satsa på blandfonder. 

Men se upp – utbudet är en djungel och trampar du snett riskerar du att hamna i en riktig avgiftsfälla. 

Så här väljer du rätt.

Blandfonder består av både aktier och räntor, och kan därför vara bra för den som vill dra ned på risken när börsen åker jojo. Som grupp har de fallit med -3,5 procent i år, medan Stockholmsbörsen som helhet fallit med över 10 procent. Fram till november i år hade 16 miljarder kronor satts in i blandfonder, enligt statistik från Fondbolagens förening. Bara korträntefonder lockar fler sparkronor. 

LÄS MER: Champagnen flödar när du köper avgiftsfällan 

Men blandfonderna har länge haft dåligt rykte, främst på grund av avgiften. En mycket viktig parameter när du väljer blandfond är avgiften. Räntebenet i fonden kommer, trots att vi är i ett stigande ränteläge, än så länge inte kunna ge så mycket avkastning. 

Därför bör du se till att välja rätt. 

"Aggressiv" blandfond: Har utvecklats bäst

Det finns flera olika sorters blandfonder, och du känner igen vilken du har att göra med på fondnamnet. Blandfonder placerar olika mycket i aktier, och den sort som har ordet "aggressiv" eller "offensiv" i fondnamnet är den typ som placerar mest i aktier, generellt omkring 75 procent. De senaste åren med börsuppgång är det av naturliga skäl denna blandfondstyp som gått bäst. När aktier börjar ge mindre kan det ändras.

Ett antal fonder i denna kategori har extremt höga avgifter. SP Aktiv-Offensiv kostar exempelvis skyhöga 2,58 procent, och är inte oväntat en fond-i-fond. Men det finns också billigare alternativ; KPA Etisk Blandfond kostar 0,4 procent i avgift, och är därför en prisvärd blandfond. Avanzas Auto-fonder är blandfonder för en avgift på 0,5 procent. Tror du ändå att börsen kan gå okej är en billig aggressiv blandfond ett alternativ. 

"Flexibla" blandfonder: Komplex och dyr

Tanken med de blandfonder som har ordet "flexibel" i fondnamnet är att förvaltaren ska kunna vara just mer flexibel, och har därför en högre frihetsgrad. Ambitionen är att förvaltaren ska "pricka rätt" i växlingen mellan räntor och aktier och för det används inte sällan komplexa strategier. 

Men det är lättare sagt än gjort. I flera år har de flexibla blandfonderna gått sämre än övriga blandfondstyper. Anledningen till den sämre avkastningen är inte sällan de höga avgifterna. För de flexibla blandfonderna är avgiftsslukare. Ett hårresande exempel är IKC -Lux 0-100 IC som tar ut inte mindre än 3,10 procent i årlig avgift. Mobilis Mix tar ut 3,04 procent. 

Det finns ingen anledning att välja en dyr och komplex fond vars avgiftsuttag är svårt att överblicka. 

"Balanserade" blandfonder: Hitta en prisvärd

I de balanserade går en mindre andel av kapitalet in i aktier, även om det kan variera mellan 35-65 procent. Är du börspessimist väljer du en balanserad blandfond med aktieexponering i det lägre spannet. 

SEF Aktiv Finans EGAS Dyn Port A är skräckexemplet på en blandfond med hög avgift. Inte mindre än 3,74 procent tar fonden ut. Men i den här gruppen finns också prisvärda alternativ. Swedbank Robur Access Mix kostar endast 0,2 procent i avgift, har fyra stjärnor hos Morningstar och har presterat bra jämfört med andra fonder i sin kategori de senaste åren. Cirka 45 procent av fondens kapital ligger investerade i aktier. 

"Försiktiga" fonder: Välj hellre korträntefond

Det här är den blandfondstyp som har lägst risk. Mellan tummen och pekfingret går 75 procent in i räntor, och 25 procent in i aktier. Eftersom börsen gått bra de senaste åren, och räntorna varit låga, har de försiktiga blandfonderna följaktligen inte gjort det. 

Eftersom möjligheten till avkastning fortfarande är begränsad, eftersom räntorna fortfarande knappast ger någon avkastning att tala om. Avgifterna inom denna kategori är inte fullt lika höga, men också här är det IKC som toppar avgiftsslukarlistan med sin fond IKC Lux 0-50 (2,32 procent i årlig avgift). Å andra sidan kostar Nordea Generationsfond Senior och Avanza Auto 0,5 procent.

Men har du en så pessimistisk syn på börsen kan du lika gärna satsa på en renodlad kort räntefond, exempelvis Swedbank Robur Penningmarknadsfond som faktiskt är gratis, och sedan behålla en mindre del i en billig aktieindexfond. 

Blandfonder

Så har de gått i år i snitt:

Stockholmsbörsen som helhet: - 10,3 %

Blandfonder som grupp: - 3,5 %

Blandfond, aggressiv: -4,91 %

Blandfond, balanserad: -3,89 %

Blandond, flexibel: - 3,84 %

Blandfond, försiktig: - 2,87 %

Källa: Morningstar, 27/12 2018. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!