Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fonddöden breder ut sig efter nya PPM-reglerna

Nya regler i premiepensionen har lett till hög aktivitet bland fondbolagen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL
Många fondbolag har lagt samman fonder eller frivilligt avregistrerat fonder från fondtorget. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Existerande fonder försvinner eller läggs samman och färre startas. 

Förklaringen till "fonddöden" är de nya reglerna i premiepensionen. 

– Det finns fler än tillräckligt många fonder att välja på ändå, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar. 

Förra veckan, den 1 november, trädde de nya samarbetsavtalen mellan Pensionsmyndigheten och de fondbolag som vill ha sina fonder på fondtorget i kraft. Därmed ställer myndigheten numera betydligt tuffare krav på fondbolaget.

– Tidigare har PPM varit bland de bästa sätten för nya svenska fondbolag och nya fonder att få kunder, men nu stoppas det. Nya fonder måste nu själva växa till en halv miljard kronor och ha funnits i tre år innan de har chans att få ta hand om en del av det statliga pensionssparandet, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondanalystjänsten Morningstar. 

De hårdare kraven har redan lett till stor aktivitet bland fondbolagen.

Fonder läggs ihop

 Ett tillvägagångssätt för att få stanna på fondtorget är att lägga samman två eller flera fonder, så att den nya större fonden lever upp till kraven. Handelsbanken har lagt samman två korträntefonder och Ålandsbanken tre fonder med olika inriktning. Andra bolag har helt tagit bort sina fonder från torget. 

– Aktiviteten bland fondbolagen har varit hög efter sommaren. Vi har sett en hel del sammanslagningar och en del frivilliga avregistreringar. Det här kommer att fortsätta resten av året och vi kommer sannolikt se en topp i mitten av december, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning. 

Den första ansökan från ett fondbolag inkom till Pensinsmyndigheten under måndagen. men fondbolagen har till årsskiftet på sig att ansöka på nytt om att få finnas på fondtorget. Därför är det först därefter det går att slå fast om hur många av de 825 fonder på torget som försvinner. 

De nya PPM-reglerna får dock fler effekter. Nya siffror visar att allt färre fonder startas. Utan det enorma skyltfönstret premiepensionen, och med förbudet mot telefonförsäljning, är det inte lika lätt att få fondkunder från start. 

Enligt Morningstar har antalet nystartade fonder per år varit 57 stycken de senaste tio åren. Det motsvarar 43 stycken under årets första nio månader. Men i år har bara 29 nya fonder startats.  

– Förklaringen är troligen de nya PPM-reglerna, säger Jonas Lindmark. 

Press på avgifterna

Men också internationellt är trenden att antalet fonder minskar. Enligt en färsk undersökning från revisionsjätten PwC kommer antalet aktiefonder på utvecklade marknader globalt att minska med 25 procent till och med år 2025. Utvecklingen kommer vara liknande i Sverige, tror man på PwC

Jonas Lindmark på Morningstar framhåller dock att för de allra flesta sparare spelar det ingen roll att antalet fonder krymper. 

– Det finns mer än tillräckligt många fonder att välja på ändå. Bättre för spararna vore egentligen att fler fonder fusionerades till större och mer kostnadseffektiv förvaltning, särskilt om avgifterna samtidigt sänks.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!