Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplatsen i Västerås läggs ner: ”Brinnande klimatkris”

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Västerås flygplats trafikeras av Ryanair.Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN

Västerås flygplats ska läggas ned, skriver VLT.

Orsaken är att flygplatsens underskott blivit större än planerat. 

– Mitt i brinnande klimatkris kan vi inte prioritera flyget som vi har gjort, det är direkt oansvarigt, säger lokala MP-politikern Markus Lindgren till tidningen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna har bestämt sig för att lägga ned flygplatsen i Västerås. Centerpartiet, som också ingår i den styrande majoriteten, är emot nedläggningen, enligt VLT. 

Anledningen är att flygplatsen kämpar ekonomiskt. Förra året hamnade underskottet på drygt 24 miljoner kronor. Beskedet innebär att flygplatsbolaget får direktiv om att göra en avveckling, men att själva nedläggningen kan ta några år, skriver tidningen. 

Från flygplatsen går i dag lågprisbolaget Ryanairs flyg till Alicante, Malaga och London.

– Man kan inte flyga så mycket från Västerås. Vi vet att det är Arlanda som gäller. För de flesta står det klart att vi behöver satsa på Arlanda i stället, säger kommunalrådet Anders Teljebäck (S) till VLT.

”Mitt i brinnande klimatkris”

Han anser att pengarna som pumpats in i flygplatsen kan användas bättre till skola och omsorg. MP-politikern Markus Lindgren tycker också att beslutet kommer lägligt:

– Det känns som att vi går i mål med en fråga som vi arbetet länge för. Mitt i brinnande klimatkris kan vi inte prioritera flyget som vi har gjort, det är direkt oansvarigt.

Den lokala L-toppen Jesper Brandberg säger till VLT att samarbetet med Centerpartiet kan drabbas av beslutet.

– Om Centerpartiet aktivt skulle sabotera den här politiken nu, så att vi inte kan genomföra den, då kan samarbetet bli svårt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!