Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygexperten: Piloterna sitter i en guldsits

Alexander Klaar intervjuar flygexperten Jan Ohlsson i kvällens Dina Pengar.
Flygexperten JanOhlsson.Foto: -
SAS-piloterna hotar med strejk på fredag.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Flygkaoset rycker allt närmare. 

På fredag hotar SAS-piloterna i Sverige, Danmark och Norge att gå ut i strejk. Parterna tycks fortsatt långt ifrån varandra.

– Om inte piloterna backar relativt mycket på sina lönekrav så får vi en strejk, säger Jan Ohlsson journalist och flygexpert i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Flygstrejken kommer allt närmare. På fredag går nästan samtliga av SAS-piloterna i Sverige, Danmark och Norge ut i strejk. Parterna verkar fortsatt långt ifrån varandra.

– Om inte piloterna backar relativt mycket på sina lönekrav så får vi en strejk, säger Jan Ohlsson journalist och flygexpert i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Det råder stor pilotbrist

Misslyckas förhandlingarna misslyckas riskerar strejken att bli omfattande. Svensk pilotförening har omkring 1 500 medlemmar som ingår i SAS Pilot Group, SPG. De utgör ungefär 95 procent av SAS-piloterna i Sverige, Danmark och Norge.

– Piloterna sitter på den fördelen att det är en enorm pilotbrist. Man säger häpnadsväckande att det behövs 500 000 nya piloter inom 18 år i världen. Det leder till att piloterna har guldsits.

Förhandlingarna rör bland annat piloternas flygtider, men också att piloterna känner att de ligger långt efter lönemässigt.

Det har rapporterats att piloterna vill se en löneökning på 15 procent. SAS förhandlingschef vill inte uttala sig under pågående förhandlingar, men har tidigare jämfört lönekravet med övriga arbetsmarknaden i Sverige som har en löneökning på i snitt 2,3 procent i år.

– Det verkar som att parterna ligger ganska långt ifrån varandra. Om inte piloterna backar relativt mycket på sina lönekrav så får vi en strejk, säger Jan Ohlsson.

Om bolaget går piloterna till mötes kommer det slå mot bolagets ekonomi ganska omgående tror Jan Ohlsson.

– SAS kommer tvingas till antingen nedläggningar av linjer eller hyra in underleverantörer som kan flyga. Det gör man redan till 20%. Där är lönerna lägre.

Oroliga resenärer ombeds behålla lugnet. 

SAS informationschef Knut Morten Johanson säger att man vidtagit åtgärder från SAS sida för att hjälpa resenärer ta sig fram till sin slutdestination. Men flygexpert Jan Ohlsson tror det kan bli ett svårt löfte för bolaget att hålla om det blir en storstrejk.

– Det finns inga flygplan att hyra med besättningar på grund av krisen kring Boeings max 8, säger han i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina pengar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!