Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flygexpert: Stora trafikstörningar väntar

Nära 30 avgångar påverkas i Sverige.
Under onsdagen påverkas 25 avgångar till och från Arlanda. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Det är främst flygbolaget Norwegians avgångar som påverkas. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Avbokningar, ombokningar och förseningar väntar efter beslutet att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8.

Enbart under onsdagen påverkas nära 30 avgångar i Sverige.

Under torsdagen bekräftade amerikanska lagstiftare att Boeing 737 Max 8 och 9 kan bli stående i veckor – till planen har blivit testade med en ny mjukvara. 

Flygbolaget Norwegian som stoppade flygplansmodellen vill nu ha ekonomisk kompensation från Boeing. 

Under torsdagen meddelade amerikanska lagstiftare att flygplansmodellerna Boeing 737 Max 8 och 9 kan bli stående i veckor – minst, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.  

Uppgraderingen kan dröja ett ”par månader”

Detta efter att ha blivit informerade om läget av amerikanska luftfartsmyndigheten FAA. 

Dan Elwell, tjänsteman hos myndigheten, berättade under en presskonferens i onsdags att planen måste uppgraders och testas med en ny mjukvara vilket kan ta ”ett par månader” att genomföra.  

FAA kommer inte låta planen flyga förrän planen har testats med den nya mjukvaran. 

EASA har stoppat planet sedan tidigare

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen slutat använda flygmodellen.

– Konsekvenserna av detta är jätteallvarliga. Det får stora konsekvenser för de resande, många resor kommer ställas in, säger flygexperten Hans Kjäll till nyhetsbyrån TT.

Norwegian hanterar kaos med nya plan

Flera av Norwegians avgångar påverkas efter beslutet om att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8. Nu förbereder sig flygbolaget för trafikkaoset som väntar – med inställda avgångar, ombokningar och förseningar.

– Vi bokar om passagerare och har bemannat med mer personal på kundcentret, säger Tonje Næss, talesperson på Norwegian till TT. 

Under onsdagen påverkas 18 avgångar till och från Arlanda, främst med Norwegian. Från andra svenska flygplatser är det cirka 12 avgångar som påverkas. 

– Vi slår bland annat samman flygningar så att de allra flesta som är berörda får en ny avgångstid samma dag. Fokus nu är på passagerarna, att få dem till sina destinationer, säger Tonje Næss till TT. 

Bråk i USA – anklagas vara för nära branschen

Flera politiker och experter i USA riktar nu stark kritik mot att den amerikanska luftfartsmyndigheten, FAA, inte tar avstånd från de kritiserade max 8 och 9-modellen från Boeing. 

– Under alltför lång tid har säkerhetskontrollerna förlitat sig på elektroniska faktorer. Det är ingen som är ute och sparkar på hjulen längre, och kontrollerar själva flygplanet, sa Bill McGee författare och erfaren skribent inom flygtrafik till Consumer Reports enligt AP.

Kritik riktas också mot att FAA har en för nära och ”mysig” relation till flygplanstillverkare Boeing och att man inte tar varningarna från omvärlden på allvar, skriver AP.  

I alla tider har FAA varit den viktigaste myndigheten när det kommer till de globala tillstånden för olika markställningarna av flygplansmodeller. Det FAA säger, det gäller, har varit konsensus.

Tills nu. Med över 40 länder som har valt att stoppa max 8-modellerna kallas det för ett starkt ”uppror” mot FAA. Vem som kommer sätta ordningen framöver är alltså oklart, skriver AP

Norwegian vill ha pengar

Flygbolaget Norwegian, som i sin flygplansflotta 18 flygplan av modellen Boeing 737 Max 8, vill nu ha ekonomisk kompensation från Boeing, för ”uteblivna intäkter” rapporterar Reuters. 

https://twitter.com/Reuters/status/1105720510011400192

Norwegian berättade nyligen att man kämpar med finanserna.

I januari visade flygbolagets månadsstatistik att de måste, trots fina passagerarsiffror och en ökad ekonomisk effektivitet, spara runt två miljarder kronor det kommande året. 

Lång process

Hur länge flygen stoppas är svårt att veta, säger Hans Kjäll. Han tror att man inom ett par dagar får svar på vad som orsakade flygkraschen i Etiopien, men det kan dröja månader innan utredningen är helt klar och eventuella fel har åtgärdats.

– Det betyder att de här flygplanen kan bli stående på marken under lång tid, att de praktiskt taget placeras i malpåse, säger han till TT.

Ekonomiska konsekvenser

Och det är inte bara resenärerna som drabbas. Reaktionerna på dödsolyckorna och flygstoppet har fått Boeings aktiekurs att backa brant.

– Boeing har hård press på sig, inte minst ekonomiskt, säger Hans Kjäll till TT.

350 flyg av modellen används redan världen över. Samtidigt finns beställningar på 5 111 flyg som ännu inte levererats. Vilka garantiåtaganden bolaget har, och vad konsekvenserna blir för bolaget på längre sikt, är i nuläget oklart, enligt Hans Kjäll.

– Men det kommer ta tid innan man hämtat in förlusten. Värkarna kommer bli långvariga, säger han till TT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!