Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygbolagen får bakläxa av Konsumentverket

Vissa flygbolag brister i kravet på att informera sina resenärer om deras rättigheter vid förseningar, det slår Konsumentverket fast efter en granskning. Bilden är tagen under ett förseningskaos orsakat av pilotstrejk på Arlanda i juni förra året.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konsumentverkat har granskat sex flygbolag som trafikerar svenska flygplatser – och har hittat stora brister i hur bolagen informerar sina resenärer om deras rättigheter vid förseningar.  

– När det står att bolaget ska ge varje berörd passagerare informationen räcker det inte att informationen finns att hämta i något ställ någonstans, eller på webben, säger Maja Lindstrand, jurist hos Konsumentverket. 


En EU-förordning reglerar passagerares särskilda rättigheter om flyget inte lyfter i tid. 

Enligt förordningen ska bolagen erbjuda information, assistans och kompensation när flyget inte går som det ska – men enligt kartläggning från Konsumentverket slarvas det rejält. 

LÄS MER: Svensken som tar över lågprisbolaget Easyjet 

Sex bolag får 40 procent av anmälningarna

Med avstamp i förordningen har Konsumentverket granskat sex flygbolag som trafikerar svenska flygplatser och tillsammans står för 40 procent av anmälningarna till Konsumentverket inom flygområdet. 

Om passageraren nekas ombordstigning, flyget är mer än två timmar försenat eller ställs in ska flygbolaget ge varje berörd passagerare skriftlig information om reglerna för assistans och kompensation, enligt Konsumentverket. 

Men granskningen visar att fyra flygbolag säger att informationsbladet ”tillhandahålls passivt”. 

LÄS MER: Lågprisjättars samarbete kan ge lägre biljettpriser 

"Andra bolag har informationen i liten stil längst ner"

Konsumentverkets berättar i ett pressmeddelande att granskningen visar på stora brister gällande var anslaget är placerat, och hur tydlig informationen är. Tre bolag ger inte passagerare som checkar in på nätet någon information. "Andra bolag har informationen i liten stil längst ner på en sida om farliga föremål.", skriver Konsumentverket. 

– Det är inte tillräckligt. När det står att bolaget ska ge varje berörd passagerare informationen räcker det inte att informationen finns att hämta i något ställ någonstans, eller på webben. Flygbolaget ska aktivt se till att alla drabbade får veta vad som gäller, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket. 


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!