Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygandet minskar efter klimatdebatten

Inrikesflyget minskar med 10,5 procent april-juni.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Antalet passagerare på inrikesflyget minskade med 10,5 procent under perioden april-juni.

Det visar Swedavias halvårsrapport.

Klimatdebatt och flygskatt uppges vara två faktorer.

Totalt minskade antalet passagerare på Swedavias flygplatser med en halv miljon ned till 10.7 miljoner.

Inrikes minskade passagerarna med 10,5 procent och för utrikestrafiken var nedgången två procent.

Enligt Swedavia förklaras minskningen av en något svagare svensk konjunktur, kronförsvagningen och en ökad klimatdebatt. Även flygskatten påverkar liksom pilotstrejken mot SAS i månadsskiftet april/maj. Det skriver TT.

”Elflyg kommer på sikt”

För halvårsperioden uppgick antalet passagerare på Swedavias tio flygplatser till 19,6 miljoner under januari till och med juni, vilket var en minskning med 4 procent jämfört med perioden i fjol. Utvecklingen förklaras främst av ett minskat inrikesresande.

Det ekonomiska resultatet slutade på 348 miljoner kronor med en nettoomsättning på 3,1 miljarder kronor.

Enligt ett pressmeddelande ska Swedavia satsa på hållbart flygande, bland annat genom att analysera hur elflyget kan påverka flygplatsverksamheten.

Förnybart bränsle en nyckel

– På kort sikt är förnybart flygbränsle nyckeln till flygets omställning, men på längre sikt kommer även elektrifiering att få stor betydelse. Ett större genomslag av elflyg kommer att ha stor påverkan på oss som flygplatshållare och vi kommer därför redan från början vara aktiva i frågor som rör elflyg och flygplatsinfrastruktur, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef i en kommentar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!