Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inblandad i bonusskandal – tar nu över som vd för SAS

Anko Van der Werff.
Foto: Avianca
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Styrelsen i SAS har utsett holländaren Anko Van der Werff till ny vd för flygbolaget.

Så sent som i höstas var han inblandad i en uppmärksammad miljonrullning när bonusar betalades ut till toppchefer på Avianca samtidigt som bolaget försattes i konkurs.

Han kommer att tillträda sin tjänst senast den 15 juli 2021.

– Anko Van der Werff är en 45-årig holländare med en enastående karriär från den globala flygindustrin. Han leder för tillfället Avianca Holding-koncernen i Colombia, skriver bolaget.

Nuvarande vd Rickard Gustafson, som tidigare aviserat sin avgång och som tar över vd-posten på SKF den 1 juni, kommer under maj att lämna över sina uppgifter till Karl Sandlund som nu är kommersiell direktör i bolaget och som utsetts till tillförordnad vd.

– Van der Werff har djup och bred kunskap om flygindustrin och har lång erfarenhet från flera internationella flygbolag. Detta kommer att vara viktigt för SAS under den oförutsägbara återhämtningsperioden efter Covid-19-pandemin. Han är redan väl bekant med Skandinavien och jag tror att han kommer att passa in väl i SAS kultur, säger SAS ordförande Carsten Dilling i en kommentar.

SAS nya vd var mellan 2006–2009 chef för holländska flygjätten KLM i Sverige, Finland och Baltikum.

Avianca, alltså Anko Van der Werffs tidigare arbetsplats, betalade ut miljonbonusar till vd och finanschefen under pandemin samtidigt som bolaget försattes i konkurs, vilket Dagens industri uppmärksammat under onsdagen. 

Anko Van der Werff blev vd för det colombianska flygbolaget Avianca 2019.

Det var i september i fjol som Reuters avslöjade miljonbonusarna.

TV: Aktiemäklarens tvekan efter SAS starka siffror

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!