Flera myndighetssajter drabbade av störningar

Regeringen.se är en av sajterna som ligger nere.
Foto: Skärmdump
Flera sajter har drabbats av problem, Spotify är en av sajterna.
Foto: Spencer Platt / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES
Airbnb är också drabbat av attacken.

Flera sajter drabbades av problem under fredagseftermiddagen, Twitter och Spotify bland annat.

Under fredagskvällen låg svenska myndigheters hemsidor nere under flera timmar.

Amerikanska nternetleverantören Dyn varnade på fredagskvällen för en tredje attack.

Flera sajter låg helt nere för många användare på fredagseftermiddagen, något som Omni var först med att berätta om. Twitter, Amazon, SoundCloud, Spotify och Shopify är några av dem, rapporterar TechCrunch.

Ytterligare sajter som drabbats av problem är Github, CNBC, Airbnb, Reddit, Freshbooks, Heroku och Vox Media. Även sidorna Amazon, Paypal och New York Times låg nere under dagen till följd av en överbelastningsattack.

Internetleverantören Dyn sa på eftermiddagen att företagets servrar drabbats av en ddos-attack och det i sin tur drabbat de olika webbsidorna. Problemen är delvis lösta, men tekniker jobbar fortfarande med saken, skriver Gizmodo.

Vid 22.30 på fredagen gick Dyn ut och varnade för en tredje attack, rapporterar CNBC.

– Vi har börjat övervaka och försöka motverka en ny ddos-attack mot vår infrastruktur. Våra ingenjörer fortsätter jobbar för att förhindra detta, skriver företaget på sin hemsida.

"Har problem"

Under fredagskvällen var flera myndigheters hemsidor nere under några timmar. MSB (Myndigheten för samhällsberedskap), regeringen och sajten krisinformation som drivs av MSB drabbades.

– Våra sajter ligger nere för vissa internetleverantörer, inte alla. Vi arbetar med problemet. Under tiden – om det händer något – kommunicerar vi via alternativa kanaler, säger kommunikatören Marcus Årskog på MSB.

På Säkerhetspolisen är medveten om vad som pågår.

– Vi känner till det och vi följer händelseutvecklingen för att se om det finns bäring på vår verksamhet, säger Johanna Måhlén, pressekreterare hos Säpo.

Regeringens kommunikationschef bekräftar att hemsidan har problem.

– Vi arbetar för att åtgärda problemen, säger Eva Corp, kommunikationschef på regeringskansliet.

Även SF:s försäljning av biobiljetter låg nere under fredagskvällen.

SF:s sida gick att använda redan vid 21-tiden och omkring 22.30 var både MSB:s och regeringens sajter uppe.

Vad felet beror på är oklart.

"Kan vara ny attack"

Enligt David Jacoby, it-säkerhetsexpert på företaget Kaspersky Lab, kan utvecklingen i USA och de svenska problemen hänga samman.

Om en server slutar att fungera – till exempel på grund av en överbelastningsattack – kan andra system som har en relation med den servern också gå ner, hävdar han.

– Men utan teknisk information vet vi inte om det är det, eller ifall det handlar om en ny attack, säger han till Expressen TV.

Det skulle också kunna handla om ett rent tekniskt problem, som brand eller att ledningar förstörts. Det kan också vara organiserade kriminella eller politiska aktivister som ligger bakom, menar Jacoby. Innan det finns teknisk information är det omöjligt att säga, menar han.

Olika på olika platser

Enligt Hacker News tyder allt på att det är en ddos-attack (Distributed Denial of Service). Det innebär att någon medvetet blockerat sajterna genom att ta upp all tillgänglig bandbredd och därmed stoppat andra användare från att ta sig in.

USA:s inrikessäkerhetsdepartement (US Homeland Security) utreder orsaken till attackerna, enligt NBC.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!