I mars polisanmäldes fem personer i Allras ledning.I mars polisanmäldes fem personer i Allras ledning.
I mars polisanmäldes fem personer i Allras ledning.
Alexander Ernstberger, en av Allras huvudägare. Foto: JOHANNA HANNOAlexander Ernstberger, en av Allras huvudägare. Foto: JOHANNA HANNO

Alexander Ernstberger, en av Allras huvudägare.

 Foto: JOHANNA HANNO

Flera i Allra-härvan har delgivits misstanke om brott

Publicerad

Flera personer i Allra–härvan är hörda av polis och har delgivits misstanke om brott.

Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman, uppger Svenska Dagbladet.

– Jag är i alla fall inte delgiven misstanke om brott, säger Alexander Ernstberger till Expressen.

I mars polisanmäldes fem personer i Allras ledning, inklusive de två huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson, av Pensionsmyndigheten till Ekobrottsmyndigheten.

Även Allras tidigare revisionsbyrå Deloitte gjorde en polisanmälan.

Ernstberger tillbakavisade i mars anklagelserna och skrev i ett mejl:

– Vi är naturligtvis överraskade av både polisanmälan och de misstankar som Pensionsmyndigheten fört fram. Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat. Men eftersom vi själva inte tagit del av polisanmälan, än mindre blivit kontaktade av polisen så har vi svårt att kommentera uppgifterna mer än så.

Förundersökning inleddes

Pensionsmyndigheten misstänkte att det fanns intressekonflikter i Allra-koncernen som inte skötts på korrekt sätt. Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning och Allra slängdes ut ur Premiepensionssystemet.

Vilka personer som nu har delgivits misstanke om brott är sekretessbelagt. Även andra personer än de som polisanmäldes finns med i utredningen bland de brottsmisstänkta, skriver Svenska Dagbladet. För Svenska Dagbladet förklarar kammaråklagaren Thomas Hertz varför misstanken gäller grovt brott:

– Det har att göra med att det rör sig om flera brott. Varje gång man orsakar en skada när man har en förtroendeställning så är det en gärning, men det är ju sällan så det går till. Ofta är det många tillfällen under en utdragen period.

Ernstberger: Jag har i alla fall inte delgivits

Alexander Ernstberger, som är vd för Allra, säger till Expressen att han inte förhörts i utredningen och att han inte kände till att personer delgivits misstanke om brott.

– Jag har i alla fall inte delgivits misstanke om brott.

 

LÄS OCKSÅ: Här är alla turerna i fondbolaget Allra

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen