Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera företagare i jakthärva – misstänks dödat fridlysta djur

Foto: BJÖRN HELANDER / SNF:S BILDARKIV
Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN

Flera företagare är misstänka i en omfattande jakthärva och är begärd häktade.

Bland de som begärs häktade finns en framstående industrimiljardär.

– Min klient förnekar brott, säger advokat Sven Severin.

En av de misstänkta jagas av polis och är redan begärd häktad i sin frånvaro.

Kammaråklagare Lars Magnusson fattade strax före lunch beslutet att begära de fyra som greps i fredag eftermiddag häktade.

Enligt tidningen Aftonbladet finns en framstående industrimiljardär bland de som greps i fredags. Uppgiften bekräftas nu av den domstol som ska handlägga häktningarna.

Miljardären anhölls i sin frånvaro i fredags klockan 14.32 och anhölls på kvällen klockan 18.07.

Mannen är misstänkt för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Det grova jaktbrottet är enligt häktningsframställan daterad tll den 10 februari i år.

När det gäller förberedelse till jaktbrott finns igen tidsangivelse.

Åklagaren: Risk att miljardären undanröjer bevis

Kammaråklagare Lars Magnusson anser att finns risk att mannen undanröjer bevis eller kan försvåra utredningen. Därför ska han häktas, anser han.

Åklagaren begär också i sin inlaga till domstolen att mannen ska hållas isolerad.

Miljardären förnekar brott

– Min klient förnekar brott. Hans inställning är att han inte har gjort sig skyldig till någon jaktrelaterad brottslighet. Han är fullt förvissad om att den fortsatta utredningen kommer att visa att så är fallet, säger försvararen, advokat Sven Severin.

Dödat fridlysta djur

Sammanlagt fem personer  är misstänkta i en serie  grova jaktbrott som gruppen misstänks för. I flera fall rör det sig om fridlysta djur. 

Gruppen har enligt kammaråklagare Lars Magnussons misstankar ha bedrivit illegalt jakt på varg, lodjur och kungsörn.

Personerna anhölls under fredagskvällen. Bakom aktionen stod en längre tids spaning som letts av polisens nationella avdelning, NOA. Enligt vad Expressen erfar har flera beslag gjorts.

Kammaråklagare Lars Magnusson är företegen om när de första misstankarna dök upp.

Brottrubriceringarna är grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förberedelse till grovt jaktbrott. Alla fem är dock inte misstänka för samtliga  brott.

Den misstänkta brottsligheten har pågått i flera år. Enligt offentliga papper har den misstänka verksamheten ägt rum mellan 1 januari 2014 till och med den 26 oktober i år, då personer från polisens nationella avdelning slog till och grep fyra av de misstänkta.

Förgiftad mat i naturen

En femte misstänkt, en mindre företagare från Västmanland, är begärd häktad i sin frånvaro. I hans fall finns ytterligare en misstanke, nämligen  förgöring.

– Förgöring är om man lägger ut gift i naturen där det finns risk att djuren dör, säger kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Senast klockan 12 på måndag ska han fatta beslut om en eller flera av de misstänkta ska begäras häktade eller inte.

Jagade i julhelgen

Den efterlyste mannen har enligt misstankarna bland anat ägnat sig åt olaglig jakt i samband med julhelgen 2017.

När den nu efterlyste mannen grips har kammaråklagare Lars Magnusson begärt att han vid en häktning ska hållas isolerad så satt han inte kan meddela sig med omvärlden, läsa dagstidningar, se på tv eller lyssna på radio. Åklagaren anser också att det finns risk att mannen förstör bevis om han inte hålls häktad.

Klockan 14 i dag måndag hålls häktningsförhandlingen mot mannen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!