Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Foto: SVEN LINDWALLVänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Foto: SVEN LINDWALL
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Foto: SVEN LINDWALL
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om två skatteändringar som ska öka statens intäkter med 3 miljarder kronor. Foto: PELLE T NILSSONJonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om två skatteändringar som ska öka statens intäkter med 3 miljarder kronor. Foto: PELLE T NILSSON
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om två skatteändringar som ska öka statens intäkter med 3 miljarder kronor. Foto: PELLE T NILSSON

Fler ska betala statlig skatt

Publicerad

Fler med hög inkomst ska betala statlig skatt och skatten för utlandsboende höjs.

Det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson från Vänsterpartiet på SvD Debatt.

Enligt dem ger förändringarna 3 miljarder kronor mer i skatteintäkter. 

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om två skatteförändringar. Det skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson på SvD Debatt.

För det första får fler betala statlig skatt.

Inkomstgränsen för vem som ska betala statlig skatt höjs varje år. Normalt brukar höjningen vara inflationen plus 2 procentenheter. 

Nu blir höjningen bara lika mycket som inflationen. Gränsen för vem som ska betala statlig skatt blir cirka 38 200 kronor.

Det betyder mellan 4 kronor och 200 kronor mer i statlig skatt per person och månad, skriver SvD i en nyhetsartikel.

Enligt Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson ger förändringen cirka 2,7 miljarder kronor mer i skatteintäkter.

Utlandsboende får högre skatt

Samtidigt höjs skatten för den som bor utomlands men har intäkter i Sverige från 20 till 25 procent. 

Alliansregeringen höjde tidigare skatten till 25 procent.

Enligt Vänsterpartiets debattartikel räknas höjningen ge 370 miljoner kronor mer i skatteintäkter årligen från och med 2018.

Tillsammans ger de två ändringarna alltså cirka 3 miljarder kronor mer till statens kassa.

– Vi behöver öka skatteuttaget för att säkra väl­färdens finansiering, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen