SVT rapporterar att fler riksdagsledamöter erkänner att de använt SJ-poängen felaktigt. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLSVT rapporterar att fler riksdagsledamöter erkänner att de använt SJ-poängen felaktigt. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
SVT rapporterar att fler riksdagsledamöter erkänner att de använt SJ-poängen felaktigt. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Efter att Expressen konfronterat Tobé om uppgifterna erkände han direkt och inledde ett arbete med att leta upp alla köp som genomförts på fel sätt med SJ-kortet. Foto: Anna-Karin NilssonEfter att Expressen konfronterat Tobé om uppgifterna erkände han direkt och inledde ett arbete med att leta upp alla köp som genomförts på fel sätt med SJ-kortet. Foto: Anna-Karin Nilsson
Efter att Expressen konfronterat Tobé om uppgifterna erkände han direkt och inledde ett arbete med att leta upp alla köp som genomförts på fel sätt med SJ-kortet.  Foto: Anna-Karin Nilsson

Fler politiker har använt SJ-poäng felaktigt

Publicerad

Efter Expressens avslöjande om M-toppen Tomas Tobés felaktiga användande av riksdagens SJ-kort – nu har nio andra riksdagsledamöter trätt fram och begärt korrigering, skriver SVT Nyheter.

De har alla använt sig av SJ-korten på liknande sätt.

tisdagen kunde Expressen berätta om toppmoderaten Tomas Tobés felaktiga användande av SJ-kortet han fått via riksdagen. Tobé, Moderaternas partisekreterare och M-ledaren Anna Kinberg Batras närmsta medarbetare, har använt sitt SJ-kort för att köpa privata resor till både sig själv och en nära anhörig, och har använt bonuspoäng på kortet för att köpa vin och resor. Det sammanlagda värdet blev 10 865 kronor.

– Det är olämpligt, kommenterade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Efter att Expressen konfronterat Tomas Tobé om uppgifterna inledde han direkt ett arbete med att leta upp alla köp som genomförts på fel sätt med SJ-kortet. Foto: Anna-Karin Nilsson

Efter att Expressen konfronterat Tobé om uppgifterna erkände han direkt och inledde ett arbete med att leta upp alla köp som genomförts på fel sätt med SJ-kortet. Samtidigt blev det klart att särskilda åklagarkammaren ska granska Tobés bruk av SJ-kortet.

 

LÄS MER: M-toppen köpte vin och resor med gratispoäng

 

Korrigerade efter Tobé

Redan samma dag som avslöjandet kom gick C-toppen Anders W Jonsson, gruppledare, ut med att även han gjort privata köp med sitt SJ-kort. Centerpartiets nationella talesperson för unga jobb, högre utbildning och forskning, Fredrik Christensson, har även han sagt att han brutit mot riksdagens regelverk gällande SJ-korten.

Roger Hedlund från Sverigedemokraterna i Gävle har också han erkänt att han använt sitt kort fel.

Roger Herdlund (SD) er an av de politiker som erkänt att han använt sitt kort fel.Foto: Sven Lindwall

 

"Det genom poängköp av resa till anhörig i samband med tjänsteresa. Detta kommer jag korrigera omgående", skriver han till GD.

Ytterligare sex erkänner

Och fler riksdagsledamöter är det. SVT Nyheter skriver nu att:

• Centerpartisten Kristina Yngwe sagt att hon begärt en rättelse för ett köp på runt 2 500 kronor.

• Socialdemokraternas Helene Petersson lämnat in ett önskemål om ett avdrag på närmare 1 000 kronor för kostnader hon betalat med poäng.

• Miljöpartiets Annika Lillemets uppger att hon betalat för måltider eller snack med SJ-poäng.

• Sverigedemokratern Christina Östberg har även hon betalat för måltider eller snacks med SJ-poäng.

• Socialdemokraten Åsa Eriksson har också betalat för måltider eller snacks med SJ-poäng.

• Centerpartisten Staffan Danielsson säger att han använt poäng till måltider i bistron "kanske för 3-400 eller så det senaste året".

Ingen av ledamöterna som svarat SVT uppger att de handlat alkohol för poängen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen