Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler mäklare tror på stigande bostadspriser

Fler mäklare tror på stigan priser på villor och bostadsrätter. Foto: RICKARD NILSSON / EXP

Fortsatta låga räntor. En marknad där köpare och säljare ”börjat hitta varandra”.

Två skäl till att fler svenska mäklare tror på stigande bostadspriser.

– Det är fortsatt positiva tongångar och optimism bland mäklarna gällande prisutvecklingen, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Prisnedgången på bostadsmarknaden ser ut att vara över. Åtminstone är det så mäklarna bedömer situationen. Fler mäklare tror nu på prisuppgång snarare än nedgång.

Under de senaste fyra veckorna tror 43 procent av mäklarna i den så kallade mäklarpanelen på prisuppgång kommande tre månader, att jämföra med förra mätningen 38 procent, vidare tror 12 procent på prisnedgång, förra mätningen 14 procent.

Riksbanken vill fortfarande höja räntan

Samtidigt tror fortsatt 45 procent på stillastående priser, 48 procent vid förra mätningen. Det skriver Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande.

Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Foto: Pressbild

Efter uppåt tvåsiffriga (i procent) prisjusteringar nedåt sedan toppnivåerna 2017 ser mäklarna en ny trend där priserna går uppåt igen. Det gäller i första hand de mest attraktiva objekten. Statstik för junimånad visar att priserna legat i princip stilla i början av sommaren.

Riksbanken lämnade i förra veckan besked om att reporäntan ligger kvar på minus 0,25. Samtidigt slår man fast att en höjning av räntan är att vänta kring årsskiftet. Detta förvånade en del bedömare eftersom det går stick i stäv med de stora centralbankerna Federal reserve och ECB som talat om möjligt utrymme för sänkta räntor.

I vilket fall lär en höjning av reporäntan i storleksordningen en kvarts procent inte ge bostadsmarknaden skrämselhicka. En lågkonjunktur med hög arbetslöshet är snarare det stora hotet.

Men det är inget som bekymrar mäklarna i nuläget.

”Det är positiva tongångar”

– Det är fortsatt positiva tongångar och optimism bland mäklarna gällande prisutvecklingen. Och vi har ju också sett en återhämtning av priserna. Om vi jämför med samma period 2018 så är det väldigt stor skillnad. Då var det lika många som bedömde prisuppgång som prisnedgång, 27 procent, att jämföra med dagens 43 och 12 procent. I veckan kom Riksbanken med besked om reporäntan, om det kommer få någon effekt på bostadspriserna återstår att se, troligen inte, eftersom fler parametrar spelar in. Däremot kanske det lugnar konsumenterna och gör det lite mer förutsägbart, Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!