Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flashbacks ’hemliga’ ägare lyfter miljoner

Sajten Flashback är en lönsam affär för den medieskygga ägaren Jan Axelsson, 48.

I år tar han ut 2,7 miljoner kronor ur bolaget Flashback Media Group.

Men Flashbacks omsättning minskar år för år.

På Flashback hittar du allt - från recept och ekonomitips till rykten om kändisar och hatiska kommentarer. 

Och det är något man kan bli rik på. 

Flashback Media Group föreslås i år dela ut 2,7 miljoner kronor till ägarna, enligt bolagets årsredovisning.

Bakom Flashback står Jan Axelsson, 48, från Stockholm. Sedan bolaget startades 2006 har han han plockat ut nästan 14 miljoner kronor.

Flashbacks intäkter kommer främst från annonser. I dag annonserar bland annat nätkasinon och nätbutiker som säljer vattenpipor på sajten.

Sitt ekonomiskt starkaste år hade Flashback 2009, då Flashback Media Group omsatte 9,3 miljoner kronor och hade ett rörelseresultat på 4 miljoner.

Men efter det har både omsättningen och vinsten minskat. 2015 omsatte Flashback 5,7 miljoner och gjorde en vinst på 1 miljon kronor.

2016 hade omsättningen fallit till 4,1 miljoner kronor och vinsten var 230 000 kronor.

Hot, förtal och främlingsfientlighet

Jan Axelsson själv ser sig som en kämpe för yttrandefriheten. Som tonåring i 80-talets Norrköping drömde han om att göra uppror med hjälp av journalistik, skriver magasinet Filter i ett reportage från 2008.

1993 startade han papperstidningen Flashback, vars första nummer bland annat handlade om satanism, värnpliktsvägran och LSD-experiment. 1995 registrerades Flashbacks hemsida.

I dag är sajten synonymt med dess diskussionsforum. Där pågår sakliga diskussioner om till exempel dataspel, privatekonomi och husdjur – men där blir också människor hotade och förtalade utan att någonting händer.

När Aftonbladet granskade sajten 2015 läste de hur pedofiler skröt om barnvåldtäkter och användarna hetsades till att bränna romska läger.

Expressen har sökt Jan Axelsson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!