Ryggsäcken Fjällräven Kånken är en klassiker och ett kännetecken för friluftbolaget – som nu krävs på miljoner kronor i skatter. Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅNRyggsäcken Fjällräven Kånken är en klassiker och ett kännetecken för friluftbolaget – som nu krävs på miljoner kronor i skatter. Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN
Ryggsäcken Fjällräven Kånken är en klassiker och ett kännetecken för friluftbolaget – som nu krävs på miljoner kronor i skatter. Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN
"Vid Skatteverkets utredning har det framkommit att ni inte har varit berättigad till avräkning eftersom filialen inte är ett fast driftställe enligt det nordiska skatteavtalet och att den norska skatten därmed har tagits ut i strid med det nordiska skatteavtalet", skriver Skatteverket om Fjällräven. Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN"Vid Skatteverkets utredning har det framkommit att ni inte har varit berättigad till avräkning eftersom filialen inte är ett fast driftställe enligt det nordiska skatteavtalet och att den norska skatten därmed har tagits ut i strid med det nordiska skatteavtalet", skriver Skatteverket om Fjällräven. Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN
"Vid Skatteverkets utredning har det framkommit att ni inte har varit berättigad till avräkning eftersom filialen inte är ett fast driftställe enligt det nordiska skatteavtalet och att den norska skatten därmed har tagits ut i strid med det nordiska skatteavtalet", skriver Skatteverket om Fjällräven. Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN

Fjällrävens skattesmäll: Krävs på 34 miljoner kr

Publicerad

Friluftsjätten Fjällräven har åkt på en rejäl skattesmäll – och krävs på flera miljoner av Skatteverket.

Totalt drygt 34 miljoner kronor.

Orsaken är att myndigheten och bolaget har olika uppfattningar om en filial i Norge.

Skatteverket har beslutat att eftertaxera friluftsföretaget Fjällräven. Bakgrunden är en filial i Norge, som den svenska myndigheten nu har granskat. 

Tidigare godkände Skatteverket avräkning för inkomstskatt i Norge för den norska filialen under 2012-2014. Det rör sig om drygt 23,6 miljoner kronor.

Skatteverkets krav på Fjällräven

Men efter granskningen har nu Skatteverket ändrat sig – och eftertaxerar Fjällräven. Utöver de 23,6 miljoner kronorna får friluftsjätten ett skattetillägg på drygt 9,4 miljoner kronor och över 980 000 i ränta.

Totalt över 34 miljoner kronor.

Enligt Skatteverket kan inte Fjällrävens filial i Norge ses som "ett fast driftställe". Bland annat eftersom den inte har någon egen anställd personal eller någon lokal. Därför ska man beskattas i Sverige.

 

LÄS MER: Trendsättaren Estelle – guld för varumärken 

 

I sitt beslut skriver Skatteverket:

"Som framkommit har allt arbete skötts av er personal i Örnsköldsvik, av personal anställd av den oberoende speditören eller av personal anställd av Fenix Outdoor Norge AS. Filialen kan således inte anses ha bedrivit er kärnverksamhet från en stadigvarande plats i Norge".

Fjällräven om Skatteverket: "Missuppfattning"

Fjällräven är av en annan uppfattning.

Enligt friluftsbolaget har Skatteverket "missuppfattat situationen i Norge" – man menar att filialen är ett fast driftställe.

I sitt yttrande till myndigheten skriver man bland annat att den norska skattemyndigheten "delar bolagets uppfattning att ett fast driftställe föreligger och har också beskattat bolaget" för den vinst som kan härledas till Norge.

 

LÄS MER: Här är märkena som solar i kunglig glans 

 

Men Skatteverket ger inte mycket för Fjällrävens synpunkter.

"Om den norska skatten har tagits ut i strid med det nordiska skatteavtalet har ni inte rätt till någon avräkning", skriver man i sitt beslut – och kräver friluftsbolaget på 34 miljoner kronor.

Det så kallade nordiska skatteavtalet finns till för att undvika dubbelbeskattning av inkomst i de nordiska länderna. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen