Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fi:s generaldirektör: Gör bolånen dyrare

Sänk ränteavdragen för att bromsa svenska skuldberget, det tycker Erik Thedéen.Foto: SHUTTERSTOCK
Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör. Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN

För att bromsa svenskarnas ökande skuldberg och de höga bostadspriserna krävs rejäla politiska beslut på bostadsmarknaden. Det säger Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör, i Ekots lördagsintervju

1 mars i år införde Finansinspektionen nya skärpningar av amorteringskraven för människor som tar ett nytt bolån. Men det räcker inte för att bromsa in svenskarnas ökande skuldberg – och de höga bostadspriserna. Det menar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju. Han menar att en ny regering måste ta kraftåtgärder för att förhindra utvecklingen.

– En sådan åtgärd är ju förändrade ränteavdrag. Då skulle det ju generellt sett bli lite dyrare att låna; man får inte rabatten på 30 procent, och det skulle verka dämpande. Det har också fördelen att det slår på alla bostadsköpare, inte bara på nya.

"Borde fundera på hur kostsamt det blir" 

Thedéen menar att de skärpta amorteringskraven har gett effekt, men att det krävs mer för att ge ordentligt genomslag på marknaden på lång sikt, något som minskade ränteavdrag enligt honom skulle resultera i. 

– Låt säga att man skulle halvera det. På dagens räntenivåer har det inte jättestor effekt på skuldsättningen, men det biter mer ju mer räntorna går upp. Dessutom är det så att det kostar statsfinanserna otroligt mycket om räntorna går upp. Den statsminister som tillträder borde fundera på hur kostsamt det blir att ha de här ränteavdragen när räntorna stiger.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!