Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finska staten satsar flera miljarder på biogas i Sverige

Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Statliga finska bolaget Gasum investerar miljardbelopp på biogasstationer för tunga fordon i Sverige,

– Den tunga trafiken bara ökar och det blir svårt att sänka koldioxidutsläppen utan att använda gas, säger Johanna Lamminen, vd för Gasum i Di TV:s motormagasin.

Det finska gasbolaget satsar stort och planerar 25 tankstationer i Sverige. 

Norge och Finland inkluderas i planerna på ett nätverk av ett 50-tal stationer som levererar miljövänlig biogas till transportsektorn.

– Vi bygger ett ekosystem för marin sjöfart, tunga fordon och industriella klienter, säger Johanna Lamminen till Di Tv Motor.

Betydligt renare än diesel

Biogas är en förnybar gas och framställs av biologiskt material som avfall, gödsel och restprodukter från industrin som bryts ner i en syrefri miljö. 

Vid framställning av biogas är den viktigaste faktorn de mikrober som bryter ner det organiska materialet, och i den syrefria miljön bildar de biogas, som är en blandning av metan och koldioxid.

När biogasen förbränns blir utsläppen av koldioxid betydligt mindre än om till exempel diesel används som drivmedel.

Gasums vd Johanna Lamminen intervjuas i Di TV:s motormagasin. Foto: Di TV

– Jag gratulerar Sverige till arbetet som pågår med att begränsa växthuseffekten genom olika åtgärder. Tittar vi på gas i det här sammanhanget så finns det en stor potential, menar Johanna Lamminen.

Tunga biogasfordon utgör i dag bara två procent av alla gasfordon i Sverige. Men Gasum-chefen ser en potential bland hela långdistanssegmentet, tunga biogasfordon som trafikerar Norden och resten av Europa.

Finns alltid en risk för olyckor

– Det finns ungefär 85 00 fordon i det segmentet. Så om vi tänker på mängden tunga fordon på marknaden så finns stor potential. Vi tror att vi kan ta 15 procent av de 85 000 fordonen i sektorn, uppger Lamminen i Di TV Motor.

Hur är det med säkerhetsaspekten - det har varit flera farliga incidenter med biogasfordon?

– Gas måste alltid hanteras med försiktighet och på ett säkert sätt, precis som med alla andra typer av bränsle. Fordonstillverkarna ökar säkerheten hela tiden, svarar Johanna Lamminen.

 

SE HELA INTERVJUN MED GASUMS VD HÄR: 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!