Hovrätten i Åbo har nu gett den finska tullen grönt ljus att auktionera ut 2 000 bitcoin. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅNHovrätten i Åbo har nu gett den finska tullen grönt ljus att auktionera ut 2 000 bitcoin. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Hovrätten i Åbo har nu gett den finska tullen grönt ljus att auktionera ut 2 000 bitcoin. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
En stor del av bitcoinbeslaget gjordes under en razzia hos en finsk knarkhandlare, som nu har dömts till tio års fängelse. Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGESEn stor del av bitcoinbeslaget gjordes under en razzia hos en finsk knarkhandlare, som nu har dömts till tio års fängelse. Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
En stor del av bitcoinbeslaget gjordes under en razzia hos en finsk knarkhandlare, som nu har dömts till tio års fängelse. Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

Finland säljer bitcoin som tagits från knarkhandlare

Publicerad

När finska tullen avslöjade en stor knarkaffär 2016 beslagtogs 2 000 bitcoin – som i dag är värda cirka 160 miljoner kronor. 

Nu ska kryptovalutan auktioneras ut och intäkterna går till statskassan. 

Hovrätten i Åbo har nu gett den finska tullen grönt ljus att auktionera ut 2 000 bitcoin. Med ett styckpris på cirka 80 000 kronor under torsdagen, enligt handelplatsen Blockchain, så är det sammanlagda värdet omkring 160 miljoner kronor. 

LÄS MER: Världsbankschefen om bitcoin: ”En ponzibluff”

Knarkhandlare fick bitcoin beslagtagna – och tio års fängelse

En stor del av bitcoinbeslaget gjordes under en razzia hos en finsk knarkhandlare, som nu har dömts till tio års fängelse, rapporterar TT och Di Digital som hänvisar till den finska dagstidningen Helsingin Sanomat. 

Nu kommer bitcoinbeslaget att säljas på auktion och intäkterna ska gå till statskassan. 

– Vi rekommenderar myndigheten att realisera bitcoinen på en offentlig auktion. Då kan man försäkra sig om vem som blir ägare, och att staten får betalt. Dessutom övertar köparen riskerna med bitcoin", säger Mikko Kangaspunta på Statskontoret till Helsingin Sanomat

LÄS MER: Skatteverket slår till mot bitcoin-handeln 

Bitcoin beslagtaget och sålt av Kronofogden i Sverige

i oktober förra året rapporterades det om att Kronofogden i Sverige skulle auktionera ut bitcoin som beslagtagits under en utmätning. 

– Tillgångar finns inte bara på garageuppfarten eller i vardagsrummet, utan även på nätet. Vi är vana att hantera banksystemet. Det här är en annan sorts tillgång och ett särskilt sätt att säkerställa tillgången som vi inte har gjort tidigare, sa Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare hos Kronofogden, till TT då. 

Efter Asienoro, med eventuellt förbud mot kryptovalutor i Sydkorea och tuffa regelringar i Kina, så har bitcoin sjunkit efter toppnoteringen på cirka 19 500 dollar i december förra året. 

De senaste veckorna har bitcoin dock börjat klättra efter bottennoteringen på 6 839 dollar den 5 februari. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen