Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finland säljer bitcoin som tagits från knarkhandlare

Hovrätten i Åbo har nu gett den finska tullen grönt ljus att auktionera ut 2 000 bitcoin.Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
En stor del av bitcoinbeslaget gjordes under en razzia hos en finsk knarkhandlare, som nu har dömts till tio års fängelse.Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

När finska tullen avslöjade en stor knarkaffär 2016 beslagtogs 2 000 bitcoin – som i dag är värda cirka 160 miljoner kronor. 

Nu ska kryptovalutan auktioneras ut och intäkterna går till statskassan. 

Hovrätten i Åbo har nu gett den finska tullen grönt ljus att auktionera ut 2 000 bitcoin. Med ett styckpris på cirka 80 000 kronor under torsdagen, enligt handelplatsen Blockchain, så är det sammanlagda värdet omkring 160 miljoner kronor. 

LÄS MER: Världsbankschefen om bitcoin: ”En ponzibluff”

Knarkhandlare fick bitcoin beslagtagna – och tio års fängelse

En stor del av bitcoinbeslaget gjordes under en razzia hos en finsk knarkhandlare, som nu har dömts till tio års fängelse, rapporterar TT och Di Digital som hänvisar till den finska dagstidningen Helsingin Sanomat. 

Nu kommer bitcoinbeslaget att säljas på auktion och intäkterna ska gå till statskassan. 

– Vi rekommenderar myndigheten att realisera bitcoinen på en offentlig auktion. Då kan man försäkra sig om vem som blir ägare, och att staten får betalt. Dessutom övertar köparen riskerna med bitcoin", säger Mikko Kangaspunta på Statskontoret till Helsingin Sanomat

LÄS MER: Skatteverket slår till mot bitcoin-handeln 

Bitcoin beslagtaget och sålt av Kronofogden i Sverige

i oktober förra året rapporterades det om att Kronofogden i Sverige skulle auktionera ut bitcoin som beslagtagits under en utmätning. 

– Tillgångar finns inte bara på garageuppfarten eller i vardagsrummet, utan även på nätet. Vi är vana att hantera banksystemet. Det här är en annan sorts tillgång och ett särskilt sätt att säkerställa tillgången som vi inte har gjort tidigare, sa Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare hos Kronofogden, till TT då. 

Efter Asienoro, med eventuellt förbud mot kryptovalutor i Sydkorea och tuffa regelringar i Kina, så har bitcoin sjunkit efter toppnoteringen på cirka 19 500 dollar i december förra året. 

De senaste veckorna har bitcoin dock börjat klättra efter bottennoteringen på 6 839 dollar den 5 februari. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!