Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fingerprints storägare: ”Jag blir aldrig dömd”

Johan Carlström hörde själv av sig till Svenska Dagbladet för att berätta sin syn på att eventuellt bli ordförande – och på rättegången i höst.Foto: LISA THANNER / IBL
Fingerprint cards har vinstvarnat ett antal gånger och bara i år har aktien fallit drygt 60 procent.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fingerprint cards huvudägare Johan Carlström misstänks för grovt insiderbrott.

Själv viftar han bort åtalet.

– Jag kommer aldrig att bli dömd för något, säger han till Svenska Dagbladet.

Biometribolaget Fingerprint cards storägare Johan Carlström, står åtalad för grovt insiderbrott på sju punkter. Rättegången har skjutits upp flera gånger – men ser nu ut att bli av i november.

Ändå vill han redan nu ta över som ordförande i det krisande bolaget. På Fingerprints stämma i Göteborg på tisdag ska det avgöras om han får fatta klubban.

 

LÄS MER: Twitter stoppade utredning mot Fingerprints huvudägare 

 

Fingerprints ägare: ”Kanske inte etiskt lyckat”

– Jag kommer aldrig att bli dömd för något. Det är jag 100 procent säker på, säger den kontroversielle mannen i en intervju med SvD.

Han har hela tiden nekat till brott.

SvD:s reporter Birgitta Forsberg frågar om han tycker att det är lämpligt att sitta som ordförande.

– Det kanske inte är etiskt lyckat då man inte är frikänd, men jag hade inte räknat med att de skulle skjuta upp rättegången tre gånger. Hur länge ska jag behöva vänta på att få min rättvisa?

 

LÄS MER: Aktien störtdök efter Fingerprints förlustsiffror 

 

För en utomstående kan det se mörkt ut. Förra veckan fällde hovrätten två av de tre andra som åtalats jämte Carlström.

Själv är han ändå positiv.

Åklagarens anklagelser mot Johan Carlström

Johan Carlström var vd i Fingerprint cards 2009-2015. Under den tiden handlade han bolagets aktie, oftast i en kapitalförsäkring, och slapp rapportera till Finansinspektionen, skriver SvD.

Åklagaren hävdar att Carlström sålt aktier inför dåliga nyheter – och köpt så kallade turbowarranter inför goda nyheter. Med dem ökar risken, men också chansen att snabbt tjäna stora pengar.

 

LÄS MER: Brottsmisstankarna som skakar svenskt näringsliv 

 

– Det kanske inte var så jädra smart att köpa turbowarranter, utan jag skulle ha fortsatt att köpa aktier. Men jag har aldrig handlat med insiderinformation och det är det jag är helt felaktigt åtalad för. Ett dåligt skämt! säger Carlström till SvD.

Han är förtegen om hur många aktier han i dag äger i bolaget. Men han säger sig vara "ekonomiskt oberoende".

Johan Carlström anhölls 2014 och åtalet kom i september 2015.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!