Fingerprints storägare Johan Carlström ska ha hjälpt till att sprida rykten om att bolaget kan vara på väg att köpas upp. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅNFingerprints storägare Johan Carlström ska ha hjälpt till att sprida rykten om att bolaget kan vara på väg att köpas upp. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Fingerprints storägare Johan Carlström ska ha hjälpt till att sprida rykten om att bolaget kan vara på väg att köpas upp. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Johan Carlström ska ha uppmanat aktieägare att inte sälja, rapporterar SVD.Johan Carlström ska ha uppmanat aktieägare att inte sälja, rapporterar SVD.
Johan Carlström ska ha uppmanat aktieägare att inte sälja, rapporterar SVD.

Fingerprints storägare ska ha spridit säljrykten

Publicerad

Fingerprints storägare Johan Carlström ska ha hjälpt till att sprida rykten om att bolaget kan vara på väg att köpas upp – och uppmanat aktieägare att inte sälja, rapporterar SVD.

Därefter har aktien rasat och flera aktieägare har förlorat pengar – då de valt att inte sälja på grund av uppköpsryktena.

Johan Carlström, Fingerprints insideråtalade storägare och tidigare vd, ska under hösten och vintern ha hjälpt till att sprida rykten om att bolaget är på väg att köpas upp.

Det rapporterar SVD som tagit del av ett antal privata chattar där Carlström uppges ha skrivit till aktieägare att han fått bud på bolaget.

Han ska också ha uppmanat aktieägare att inte sälja.

”Du kommer ångra dig om du gör det. Tror det finns chans för utköp före sommaren”, spred han till aktieägare i januari, enligt tidningen.

 

LÄS MER: Två av Fingerprints toppnamn anhållna

 

Johan Carlström ska ha uppmanat Fingerprints aktieägare att inte sälja.

Har förlorat pengar

Därefter har aktiekursen halverats från 60 kronor.

SVD har varit i kontakt med flera aktieägare som har förlorat stora delar av sina sparpengar i raset. De hävdar att de inte sålt just på grund av rykten om ett kommande uppköp.

– Det vore lämpligt om Ekobrottsmyndigheten tittar på det här. Det är inte bara högst oseriöst. Om det här stämmer låter det också olagligt, säger sparanalytikern Johanna Kull till tidningen.

Tidningen har varken nått Johan Carlström eller Ekobrottsmyndigheten för en kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen