Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fingerprints nya vd har stora visioner

Fingerprint Cards nya vd Christian Fredrikson Foto: Lars Dareberg / LARS DAREBERG
Foto: Lars Dareberg / LARS DAREBERG

Fingerprint Cards nya vd Christian Fredrikson berättar i sin första intervju om sin vision för det skandalomsusade företaget.

Han hoppas få mobiljätten Samsung som kund och ser stora möjligheter att bredda verksamheten.

– Det finns otroliga tillväxtmöjligheter inom andra områden, säger han i sin första intervju som vd för Fingerprint Cards.

Fingerpints nye vd Christian Fredrikson, 51, tillträdde den 1 augusti. Han är finländare och kommer närmast från vd-posten på it-säkerhetsföretaget F-Secure.

Första uppdraget för Fredrikson blir att leda bolagets lansering av sensorer för betalkort och passerkort.

Christian Fredrikson säger till Dagens industri att bolaget måste se till att tillräckligt mycket investeras i såväl försäljning som forskning, samt nämner att det kan bli aktuellt med förvärv.

Men de nya investeringarna ska inte påverka bolagets lönsamhet, enligt Fredrikson:

– Jag tycker att vi ska kunna ha samma marginaler även inom nya områden. Jag tror att vi har stora möjligheter.

”Nirvana för kriminella”

Samtidigt betonar han vikten av att inte låsa sig vid en fysisk produkt och pekar ut Apples arbete med appar som en ledstjärna för hur Fingerprint Cards kan agera. Han berättar vidare att han ser stora möjligheter att bredda verksamheten.

– Vi måste titta på vilken del av värdekedjan vi ska ta. När allt fler saker bli uppkopplade uppstår enorma säkerhetsutmaningar. Det är ett nirvana för kriminella och hackers. Här finns många möjligheter för Fingerprint.

 

LÄS MER: Då avgörs Fingerprint-Johan Carlströms öde

 

Christian Fredrikson meddelar även att han gärna ser mobiljätten Samsung som kund för bolagets sensorer.

Själv har han nyligen köpt sina första aktier i Fingerprint, 2 000 stycken, och antyder i intervjun att det kommer att bli fler.

 

LÄS MER: Fingerprints vd säljer tre miljoner aktier

 

”Aktie som bjuder på häftiga kursförändringar”

Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza, ser fördelar i att den nye vd:n kommer från ett säkerhetsföretag. Men betonar att det gäller att ha rimliga förväntningar på utvecklingen i Fingerprint Cards aktie.

– Det är en aktie som bjuder på häftiga kursförändringar och därför så är det än viktigare att man balanserar upp med flera andra aktier också.

Vid sidan av företagets utveckling är det viktigt för investerare att hålla kolla på Fredriksons aktieinnehav, menar hon.

– Det är pilotskolan som gäller, som aktieägare hade jag slängt ett öga på hur hans aktieinnehav förändras.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!