Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finansproffsets ilska mot bankernas bolån

Mikael Nachemson: ”Bankerna tjänar massor med pengar på att kunder är inaktiva och rabatter gått ut i smyg.”
Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Många bolånetagare har förskräckta upptäckt att rabatten på deras bolån i smyg försvunnit.

Det önskar finansmannen och fintech-entreprenören Mikael Nachemson råda bot på. Men det vill inte bankerna. 

– De hoppas väl vi försvinner, säger han. 

Bankerna har en listränta, som oftast är den som visas i officiella jämförelser. Men den räntan ska främst ses som ett "från"-pris. Du som bolånetagare kan oftast få en relativt generös rabatt, vars storlek beror på din belåningsgrad, inkomst, sparande, övriga engagemang i banken med mera. 

Men rabatten har inte sällan ett bäst före datum – och håller du inte koll på när rabatten går ut kan du i smyg åka på en hög bolåneränta.


FRIDA BRATT: Nordea hånskrattar kunderna i ansiktet 

Motstånd från storbankerna

Mikael Nachemson är finansveteranen som vill städa upp i bolåneträsket och hjälpa kunderna att veta när deras rabatt gått ut. Han har tidigare varit koncernchef för Öhmans, Custos och Bure och ordförande för HQ Bank.

Nu är han ordförande för start up-bolaget Påmind, som alltså vill hjälpa bolånetagare. Men han har stött på hårt motstånd. För elbolag och telekombolag fungerar tjänsten bra, och för försäkringsbolag fungerar den okej.

Men vad gäller bolånen fungerar det inte alls. Bankerna sätter enligt Mikael Nachemson krokben, genom att förhala och försena. 

– De tjänar massor med pengar på att kunder är inaktiva och rabatter gått ut i smyg. 


LÄS MER: Så kontrar du om banken vill höja bolåneräntan 

Vill inte ge information

Tjänsten bygger på att kunderna ger Påmind fullmakt att hämta in information från bankerna. Men det är den information bankerna inte vill ge. 

– De nonchalerar detta, trots att jag har juridiken på min sida. Vi vill å kundens vägnar exempelvis veta i förväg vilken bolåneränta de kommer erbjudas när rabatten gått ut, det är en totalt legitim fråga. Men de vill inte tala om det, säger Mikael Nachemson. 

Nu är han minst sagt frustrerad.

– Jag har hållit på i ett år nu, något måste hända. Storbankerna är inte ärliga när det gäller information, oberoende kunskap och möjlighet till utvärdering. Uppfinningsrikedomen hos bankerna är grym, så länge det innebär att de tjänar pengar.  

LÄS MER: Så blir du en vinnare i bolånekriget